Vlada predstavila 10 antirecesijskih mjera

Antirecesijski paket koji je danas predstavila hrvatska Vlada uključuje 10 mjera. Na mjerama su radili hrvatski stručnjaci iz Ekonomskog vijeća, a premijer Ivo Sanader za njih je dobio potporu predsjednika Mesića i koalicijskih partnera.

Prva mjera jest dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti kroz rebalans proračuna, a danas bi Vlada trebala donijeti odluku treba li ići u rebalans, što bi trebalo biti gotovo do druge polovice ožujka, piše Vecernji.hr.

Vlada je kao drugu mjeru donijela rasterećenje gospodarstva od neporeznih davanja. U to je već uključeno rezanje naknade za HGK u iznosu od 25 posto.

Treća mjera odnosi se na jačanje likvidnosti javnih poduzeća, a time i privatnog sektora. Pritom se radi o tome da se navedenom mjerom skraćuju rokovi obaveze plaćanja javnih poduzeća na 60 dana.

Četvrta mjera u paketu uključuje usklađivanje državnih potpora sa sustavom potpora EU.

Peta mjera odnosi na jačanje financijske pozicije HBOR-a za programe potpore malim i srednjim poduzećima.

Šesta mjera odnosi se na potporu turizmu i jačanje svih preduvjeta za uspjeh ovogodišnje sezone. Pritom će se dati preporuka školama da sva svoja putovanja organiziraju u Hrvatskoj, kao i preporuka svim gospodarskim subjektima da se maksimalno koriste proizvodi hrvatskog gospodarstva, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Sedma mjera usmjerena je na jačanje atmosfere koja će privući strane ulagače u Hrvatsku. Intenzivirat će se suradnja s lokalnom zajednicom kako bi se olakšalo stranim investitorima ulaganje u našoj zemlji, ocijenio je Šuker.

Unutar osme mjere, koja se odnosi na tržište nekretnina, Vlada će kupnju prve nekretnine još više subvencionirati kako bi se stabiliziralo stanje na tržištu. Vlada od banaka očekuje da ne povisuju svoje kamate, a od investitora da ne obračunavaju veliki profit, već snize svoje cijene, radi nastavka potražnje za stanovima.

Deveta mjera Vlade usmjerena je na sprječavanje uvoza bofl robe, pri čemu će se na granicama pojačati inspekcijske aktivnosti.

Deseta antirecesijska mjera nosi socijalno obilježje te je usmjerena na održavanje životnog standarda najugroženijih skupina društva.

(pd)

Komentari (9)
 • Moller
  Moller 18:18 26.2.2009.

  a jel Ekonomsko vijeće ovo radilo besplatno,ako je besplatno,odmah baciti

 • Moller
  Moller 18:13 26.2.2009.

  u skladu sa očekivanjima nisam razočaran,ali pomalo žalostan što nisam ministar financija

 • picman8
  picman8 18:02 26.2.2009.

  prepreprestrašno, većina toga je redovan put koji se morao napraviti i koji se ( tako tvrde vladajući ) već radio svih ovih godina. Prva mjera je rebalans, a vlada će danas odlučiti TREBA LI REBALANS…prava mjera, nema što, mjera o kojoj još moramo odlučiti da li nam treba i to je prva…bravo (ili vladi ili novinaru koji je to pametno sročio ).
  Druga mjera je nešto što im HUP i ostali gospodarstvenici pile već godinama, a vlada nije napravila ništa, osim što je uzela Nadanu, da ga malo smiri, jer ovaj fakat kenja previše. O ostalim rasterećenjima ni riječi. A nameta ko salate…
  Treća mjera??? Moraju plaćat u 60 dna. A-Ha, moš mislit… a lokalnima će preporučit… ko da su ih i do sad slušali, osim ako im je to odgovaralo. Danas mi vele iz MORH-a da čekaju lovu ko žedan vodu. Ina ne plaća ništa, ni dobavljačima manjim, ni velikima. Crosco veli jedva skupili zaplaće, jer Ina nije dala pare… Priča se da veliki opet puštaju plaće bez doprinosa..ko u devedesetima… Četvrta-pa to se mora u skladu s pristupanjem EU, kakva je sad to mjera. Smanjit će bacanje love u vjetar, pardon brodogradnju??? Mogli su i prije, da su htjeli i realno smjeli, jer i ssindikati drže za jaja. Peta-ajde da i to vidimo tko će i kad dobit tu lovu… Šesta-o potpori turizmu slušam o več godinama, a sad čće preporučit školi da ne ide na maturalac u barcelonu ili prag nego na Vis ili gdje već??? Možda na Bjelolasicu skijat? Od sedme mi se bljuje, pa kako ćemo to “jačat atmosferu”? S kime,čime? Pa i do sad nije trebalo jačat puno, samo maknut budale nesposobne iz administracije koje ne rade svoj posao. Strance nije odbijala atmosfera, već konkretne budale u birokraciji koje traže mito, ne žele raditi itd. AA dok mi krenemo mijenjat atmosferu kriza je gotova i ili nas ima ili nema… Osma - super, subvencionirati stanove-s kime, s čime? KOme? Nema bez kredita kupnje stana, a kredita nema i onda moš subvencionirat i 20% kad kupac nema lovu za ostatak, a banka nema lovu jer je država sve popapala…Deveta-što je bofl? Kako ćće to spriječiti. Ako postoji zakonski okvir da se spriječi, moglo se i do sada, ali očito ne postoji. Bofl robe ima, ali pitanje je što je bofl i kome će se sad na grani vraćat kamion. Onaj tko ima uhodan lanac za smeće, taj će proći i dalje. Deseta-održavati standard i biti socijalan? ma ovo je toliko apstraktno da ne treba komentirati. Pa jasno, pred izbore se socijala mora poštivati, najviše plaćanjem onih koji ne rade ništa iz džepa nas koji radimo ko konji.
  Uh, muka mi je, ali nisam ni očekivao ništa bolje…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve