Vlada predložila izmjene Zakona o braniteljima

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2009. u 16:30

Automobili koji se nabave uz carinske i porezne olakšice za branitelje neće se moći darivati i prodavati četiri godine nakon uvoza, a oni koji to ipak žele učiniti morat će u tom slučaju platiti punu carinu i porez, prijedlog je izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihov obitelji.

Time se želi spriječiti zlouporabe braniteljskih olakšica. “Neke odredbe Zakona o carinskim i poreznim olakšicama se zloupotrebljavaju u praksi kod kupovine automobila”, kazala je potpredsjednica vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor. To je nekad i u skladu s propisima, ali je neprihvatljivo s moralnog stajališta, kazala je Kosor spominjući kako se nedavno jedan takav slučaj ponovno pojavio u medijima.

Stoga je, ističe, rok u kojem se uz braniteljske povlastice nabavljeni automobil ne može prodati niti darivati produljen s dvije na četiri godine. Kosor je najavila i kako će vlada utvrditi i najvišu vrijednost, iznos cijene automobila kojeg će se moći uvesti uz olakšice. Nada se kako će vlada “prihvatiti da se uz povlasticu ne mogu npr. kupovati ferari ili maybach”.

Također ističe i da je riječ o automobilima i opremi koji se kupuju za branitelje, a ne da se njima koriste različite osobe i ljudi koji na taj način pokazuju da ne poštuju i same branitelje. Izmjene Zakona o pravima branitelja odnose se i na usklađivanje s europskim zakonodavstvom, a vezano uz olakšice za PDV i trošarine.

No, time se, ističu i Kosor i ministar financija Ivan Šuker, za branitelje ništa ne mijenja. “Tu nikakvih problema, bez obzira na prilagodbu propisa, neće biti”, istaknula je Kosor, a Šuker naglašava kako se “ništa ne mijenja nego se samo mijenja tehnika”.

(Hina/pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve


koliko znam (a znam jer nisam iskoristio svojih 80 %) ta je povlastica ukinuta cca 2001 god………ne kužim baš ovaj članak?!?

Ukinuta je 01.01.2001.
I ja sam u 12.mj.2000. išao u Italiju po auto da mi ne bi propala povlastica.

Braniteljske povlastice za uvoz automobila su već ukinute 2000god dok je za strojeve i opremu ostala povlastica, o čemu sada ova prića, kako če ukinuti ukinuto?
Povlastice su ostale za HRVI koji i tako po invaliditetu imaju pravo na oslobođenje od davanja tako da se ne može govoriti o ” braniteljskim povlasticama” ili o ukidanju istih

koliko znam (a znam jer nisam iskoristio svojih 80 %) ta je povlastica ukinuta cca 2001 god………ne kužim baš ovaj članak?!?

New Report

Close