Vlada povećala osnovicu plaća državnih službenika za 6 posto

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2008. u 13:10

Vlada je za 6 posto povećala osnovicu za izračun plaća korisnika državnog proračuna. Umjesto sadašnjih 5.108,84 kune, iznosit će 5.415,37 kuna.

Ministar financija Ivan Šuker tvrdi da je riječ o poštovanju sporazuma sa sindikatima, kojim se Vlada obvezala od siječnja povećati osnovicu za 6 posto, za što mora osigurati 1,85 milijardi kuna. Uz to, Vlada u 2009. mora namaknuti i novac za povećanje naknada za minuli rad te za 2,2-postotno povećanje plaća u znanosti i obrazovanju od srpnja. Ta će povećanja državni proračun stajati nešto više od 2,4 milijarde kuna. Vlada nema namjeru kršiti potpisane sporazume, kako joj se ne bi dogodili desetci tužbi naslijeđenih 2004., na temelju kojih je država bespotrebno izgubila 1,5 milijardi kuna, tvrdi Šuker.

Vlada je utvrdila i izmjene Zakona o plaćama državnih službenika, koje bi trebale onemogućiti negativnu selekciju i u državnu službu privući mlade, obrazovane i kreativne osobe, čime bi se otklonilo sadašnje uvjerenje o sporoj, neučinkovitoj i korumpiranoj državnoj upravi. Uvodi se 12 platnih razreda u sklopu kojih će napredovati službenici. Omogućit će se i premještanje loših službenika u niže platne razrede, ali i nagrada do 3.000 kuna za one koji ostvare iznimne rezultate, važne za tijelo uprave u kojem rade. Posebni dodatci na plaću osigurat će se i za deficitarne struke te otežane uvjete rada.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close