Vlada: Ovrhe nad novčanim sredstvima provodit će Fina

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2010. u 17:45

Ovrhu nad novčanim sredstvima provodit će Financijska agencija (Fina), a ovrha će se kod pravnih osoba i građana, osim nad sredstvima sa svih kunskih i deviznih računa, moći provoditi i nad sredstvima na temelju štednih uloga te oročenih sredstava po isteku ugovora o oročenju, predviđa novi zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima.

Fina će voditi i jedinstveni registar računa kojim će, osim računa poslovnih subjekata, biti obuhvaćeni i računi građana, kao i podaci o oročenim novčanim sredstvima, štednim ulozima, stambenoj štednji i depozitima u kreditnoj uniji. Podaci iz tog registra koji se odnose na građane nisu javni podaci i moći će se dobiti samo na temelju pisanog zahtjeva suda ili drugog nadležnog tijela, a registar neće sadržavati podatke o stanju računa već samo podatak o postojanju određenog računa i o tome je li on blokiran.

Zakon definira da će Fina zaprimati i obrađivati potrebne isprave o ovrsi, obračunavati zatezne kamate, bankama davati nalog za plaćanja, a vodit će i očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. Nakon stupanja na snagu ovog zakona situacija oko naplate, pravne sigurnosti građana i poduzeća bit će na daleko većoj razini, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Vlada je Saboru predložila i izmjene Zakona o sudskom registru koji detaljno regulira koje je sve podatke potrebno upisati, a sve koje žele osnovati novu tvrtku obvezuje i da prije toga potpišu izjavu jesu li ispunili svoje obveze prema poreznoj upravi, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Izjava o nepostojanju dugovanja tvrtki istog vlasnika, kako je istaknuto, davat će se pod kaznenom i materijalnom odgovornošću.

Ministar Šuker ističe kako je došlo vrijeme da se stane na kraj onima koji su se izvlačili na nedorečenost zakonskih odredbi, osnivali su tvrtku s ciljem da nekoga prevare, da ne plate svoje obveze državi. Trenutno javna poduzeća imaju oko 130 milijuna kuna dospjelih neplaćenih obveza, a i to pokazuje da ona nisu generator nelikvidnosti nego su to tvrtke koje nemaju ili imaju najviše do pet zaposlenih, naglasio je Šuker.

Saboru su upućeni i prijedlozi novog ovršnog zakona, zakona o javnim ovršiteljima, a iz područja pravosuđa u proceduru su, nakon nedavnog prihvaćanja izmjena Ustava, upućeni i prijedlog zakona o Državnom sudbenom vijeću te izmjene zakona o državnom odvjetništvu i o sudovima.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Šteta što u vezi ovakvih problema Vlada ne preslika modele iz inozemstva koji odlično funkcioniraju jednom kad se sve ukomponira u cjelini.

New Report

Close