Vlada odobrila kredit HEP-u od 400 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2012. u 13:05

Vlada je danas odobrila kratkoročni kredit koji će Hrvatska elektroprivreda uzeti za pokrivanje poslovnih gubitaka, a riječ je o iznosu od 400 milijuna kuna. Kako je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić objasnio, riječ je o kreditu koji je HEP-u neophodan jer ima problema s likvidnošću.

Čačić tvrdi da mu je bivša Uprava HEP-a odmah po preuzimanju ministarstva rekla da zbog 17-mjesečne suše imaju velike probleme i da ne mogu redovito isplaćivati dobavljače. HEP je dobavljačima dužan 366,4 milijuna kuna, što bi trebalo biti sanirano ovim zaduženjem.

Čačić je rekao da je ovo posljednji kredit koji će njegovo ministarstvo odobriti nekom javnom poduzeću za pokrivanje gubitaka i da će ubuduće moći dobiti samo kredite za investicijske projekte. Dodao je da od uprave HEP-a očekuje da mu do 1. srpnja dostavi jasne planove za snažno restrukturiranje HEP-a.

Također, Vlada je donijela odluku prema kojoj će ubuduće službenici Porezne uprave biti nagrađivani za natprosječne radne rezultate. Maksimalna godišnja nagrada koju može dobiti službenik Porezne uprave iznosit će najviše tri njegove osnovne plaće.

– Cilj Programa konkurentnosti poljoprivrede nepovratna su financijska sredstva za sufinanciranje projekata. Za to je osigurano 50 milijuna kuna – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je ujedno usvojila ažurirani Akcijski plan za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora s EU. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako su određeni rokovi za aktivnosti za provođenje 51 mjere.

(VLM Agencija)

Komentari (2)
Pogledajte sve

može li Vlada po zakonu biti suodgovorna za poticanje lopovluka ?

Pa kako?
Rekli su da nam dižu cijenu struje da se Hep ne mora zaduživati a sad ovo?

New Report

Close