Vlada napokon počela sređivati biračke popise

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2012. u 13:45

Vlada je napokon počela sređivati biračke popise. U Ministarstvu uprave pretpostavljaju da je na popisu birača između 300 i 500 tisuća imena viška, i to bez dijaspore, piše HRT.

Od ukupno 21 županije, u osam njih imamo više birača nego stanovnika. Na jednom kućnom broju u Dusinama, kod Vrgorca, prijavljene su 404 osobe; u Vinjanima Donjim 820. I tako u nedogled. Javna je tajna da mnogi prijavljeni u Vukovaru žive u Srbiji. Svaki je treći birač lažni.

Čak se ne odjavljuju ni umrli. Nijedna zemlja nema obvezu dojaviti Hrvatskoj da je netko u inozemstvu umro pa bi se za svake izbore trebala provesti ponovna registracija birača, što je golem posao.Zato je Vlada odlučila srediti biračke popise. Višak birača trebao bi se riješiti Zakonom o prebivalištu.

Ministar uprave Arsen Bauk u Dnevniku 3 je rekao da se popis birača trajno sređuje. Ono šta želimo je da već za lokalne izbore imamo puno regularniji popis birača nego sada. Vjerujem da u sljedećem ciklusu parlamentarnih izbora to više neće biti ni tema, istaknuo je.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close