Vlada Molovo preuzimanje Ine smatra neprijateljskim, Adrisu 19 posto dionica?

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2010. u 09:35

Vlada se nakon tjedan dana šutnje napokon izjasnila oko Molove ponude za otkup dionica Ine, no to nije učinila kako se očekivalo premijerka, nego je samo objavljeno priopćenje na web stranicama Ministarstva gospodarstva iz kojeg je očito da Vlada Molovo preuzimanje Ine smatra neprijateljskim, piše Večernji list.

Vlada se, stoji u priopćenju, želi obraniti od Molova preuzimanja te je spremna mijenjati zakonska rješenja kako bi zaštitila svoje interese, ali i prihvaća neformalne sporazume sa svim investitorima koji joj mogu pomoći u očuvanju vlasništva u Ini. Večernjak otkriva da su se na više adresa jučer održavali sastanci između predstavnika mirovinskih fondova, rovinjskog Adrisa te Vlade i Hanfe, kako bi se dogovorili detalji spašavanja Ine. Sastanci bi se mogli nastaviti još u ponedjeljak prijepodne, a već tijekom dana moglo bi se nastaviti trgovanje Ininom dionicom koja je u blokadi već tjedan dana.

Potvrđeno je da će Adris i mirovinski fondovi malim dioničarima za dionicu Ine ponuditi više od 2.800 kuna, koliko nudi Mol. Adris nema interesa kupiti tek nekoliko posto dionica Ine, nego će njegovi dogovori s Vladom, očekuje se, ići u smjeru preuzimanja većeg paketa Ininih dionica. Naime, Vlada već sada Adrisu može prodati 19 posto svojih dionica te naftne kompanije budući da ih ima 44 posto, a prema Zakonu o privatizaciji Ine, do ulaska u EU mora sačuvati 25 posto plus jednu dionicu.

To bi za Vladu bilo prihvatljivo rješenje, s jedne strane zato što tvrtka ostaje u domaćim rukama, a i zato što bi u državnu blagajnu moglo sjesti najmanje pet milijardi kuna. Nakon ulaska u EU Vlada može prodati i preostale dionice. Energetski stručnjaci komentiraju kako je više razloga zbog kojih je dobro da Adris uđe u Inu. U prvom redu to je, kažu, bogata tvrtka koja raspolaže novcem, svojim se strateškim planom opredijelila za ulaganja u energetiku, a i riječ je o domaćoj, hrvatskoj kompaniji.

Zanimljiva je i činjenica je da je Vlada prije više od mjesec dana u NO Ine predložila uz Davora Šterna i Damira Vanđelića, direktora investicija u Adris grupi. Upućeni kažu kako će Adris i prije ulaska u Inu u NO-u imati svog čovjeka, što mu svakako ide na ruku. Konzultant Marijan Kostrenčić kaže pak kako priča s ulaskom Adrisa u Inu dobro zvuči i kako bi bilo dobro da se to dogodi, ali dodaje kao u tu priču ipak baš ne vjeruje.

(pd)

Komentari (6)
Pogledajte sve

Sved dok vlada i svi mi budemo dijelili kapital na domaci i inozemni nece biti srece u ovoj zemlji.Ne mozes s jedne strane hodati po svijetu i traziti ulagace,a s druge strane firmu koja je ulozila 1,4 milijarde eura u Hrvatsku tretiati na ovaj nacin.Vlada ne treba imati u molu vise od kontrolnog paketa,a to je 25%+1 dinica.U sve ostalo vlada se nebi smjela mijesati

Dok Kosorica hoda po svijetu i nudi razne projekte ,istovremeno doma pokazuje sta ceka iste kad dodu ovamo.U cemu je razlika izmedu mola i adrisa.I jedni i drugi su privatne tvrtke.Sto se tice upravljackog paketa 25%+1 dionica,vlada to ima.Bez odobrenja vlade mol nemoze

nista napraviti.Dakle ,ostaje samo jedno.Novac se dijeli na inozemni i domaci,a to je strasna poruka onima koji zele investirati u Hrvatsku.Dodite,potrosite 1,3 milijarde eura,a poslije cemo Vam pozeljeti da sto prije odete….

Izgleda da novinari vole spominjati ADRIS svaki put kad se država uplaši stranog kapitala pa želi pokazati snagu i brigu za nacionalne intrese (npr.kod privatizacije Croatia osigurnja, izgradnje terminala za ukapljeni plin itd.). Naravno ti novinarski članci su naručeni, služe u dnevno političke svrhe i i razvoj događaja u kojem ADRIS kupuje dionice INE je malo vjerojatan. Sagledajmo samo par činjenica.
Sa strane brojki, vrijednost 19% dionica INE koje se gore spominju je prema cijeni od 2800 kn (dakle samo izjednačenoj s MOL-om, ne višoj) 5320 000 000 kn, dakle skoro dvogodišnji ADRISOV promet. 8% dionica trenutačno dostupnih na tržištu po cijeni nešto višoj od one koju nudi MOl (inače zašto prosječan ulagatelj ne bi prodao baš MOL-u), recimo po 3000 kn je cca 2 400 000 000 kn. Znači ne baš mali zalogaj…Osim ako Vlada nije spremna dati ADRIS-u dionice po nižoj cijeni ali onda se postavlja pitanje odakle im pravo da pljačkaju porezne obveznike i Rončevićevi kamioni su prema tome prava sitnica (milijarde prema milionima kuna) pa bi u tom slučaju USKOK trebao pokretati novu istragu.

Sa strane interesa:
– dugoročno koji bio ADRIS-ov interes preuzeti 19% dionica od RH ili pokušati otkupiti postojećih 8% trenutačno “dostupnih” na tržištu samo da bi postali manjinski dioničar u kompaniji koja već ima dva krupna dioničara, oba sa znatno većim udjelom od onoga koje ADRIS može steći?
Da s vremenom ADRIS postane većinski vlasnik INE? To je moguće samo ako imaju ekskluzivni pristup tiskari novca jer čim pređu prag od 25%+1 dionica moraju objaviti ponudu za preuzimanje što bi prema cijeni dionice od 2800 kn značilo da za eventualno preuzimanje moraju osigurati sredstva u iznosu od namanje 28 milijardi kuna (novac koji ADRIS naravno nema niti može osigurati).
Alternativa bi bila da višom ponudom od MOl-ove steknu 8% dionica MOL-a i zajednički s RH upravljaju INA-om s time da bi Vlada tada morala razvrgnuti ugovor o zajedničkom djelovanju s MOL-om i sklopiti novi s ADRIS-om. Koliko je to vjerojatno, dugoročno održivo u svjetlu pridruživanja EU, (ne)vjerodstojnosti vladajućih strukutra u RH i da li bi bilo isplativo ADRIS-u nije teško shvatiti.

Kratkoročno, ADRIS može nuditi na tržištu višu cijenu od one koju trenutačno nudi MOL pa pokušati natjerati MOL da ponudi par stotina kuna više po dionci. Zašto bi to radili? Jedini financijski isplativi razlog jest da te dionice kasnije (danas, sutra ili za 3 godine) prodaju MOL-u po višoj cijeni (gdje će biti J.Kosor za 3 godine, ili za npr. 5 god.? MOL,ADRIS i INA će i dalje biti tu). Ne zaboravimo, riječ je o ljudima koji za razliku od hrv.političara razmišljaju dugoročno i svoj posao razvijaju uporno, s planom i strpljivo (prekrasno bi bilo vidjeti izraz članova Vlade kad su čuli za MOL-ovu ponudu, sigurno im je to bila zadnja stvar na pameti da će se dogoditi, pokraj svih tih Sanadera, pripreme proračuna, krpanja svakodnevnih financijskih jama).

Ukratko, priča u kojoj se vežu ADRIS i MOL sazidana je na 2 članka u Večernjem listu koje su prenijeli internetski portali. Nadam se da će isto tako prenijeti moj komentar pa da se ne zavaravamo više s time što će se dogoditi.
Ako RH stvarno želi utjecati na energetsku politiku i gospodarski razvoj RH postoje zantno bolji načini kao što su porezna politka, poticanje tržišnog natjecanja, omogućavanje stranih (proizvodnih) investicija itd… Ali taj film bojim se da nećemo gledati.

ADRIS…spasitelj ?

OK..ali onda ja,kao dioničar ADRS-a želim da cijena bude manja ..pa čak oko 2000 Kn . Da smo htjeli,mogli smo kupovati po malo cijelu godinu,dakle nije nam bio primarni interes .Sada kad je frka,pa…OK,uzet ćemo paket,ali želim i diskont .

New Report

Close