Vizualni prikaz državnog proračuna

Komunikacijski savjetnik i bloger Marko Rakar i udruga Vjetrenjača pokrenuli su projekt vizualizacije hrvatskog državnog proračuna.

Nadolazeći rebalans Državnog proračuna za 2010. godinu bio je najbolji povod za predstavljanje vizualizacije koja će građanima omogućiti da si predoče apstraktne proračunske pojmove i odnose, stoji u priopćenju udruge Vjetrenjača. Na web stranici http://proracun.pollitika.com/ moguće je pretraživati Državni proračun 2010. prema korisnicima sredstava te programima koji su financirani iz proračuna.

Građani tako imaju priliku vidjeti koliko proračunskih sredstava odlazi u kojem smjeru te koliki su međuodnosi pojedinih stavki, npr. plaća, investicijskih troškova ili intelektualnih usluga. Nakon rebalansa bit će moguće vidjeti tko je od proračunskih korisnika izgubio, a tko dobio najviše sredstava te koliko su, stvarno, bili duboki rezovi, poručuju iz udruge.

Neprofitna udruga Vjetrenjača osnovana je ove godine s ciljem promicanja i osiguravanja prava na pristup informacijama svim društvenim skupinama i društvu u cjelini. Marko Rakar je predsjednik udruge.

Pregled proračuna po korisnicima
Pregled proračuna po vrsti troška

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!