Vinarija “Dingač” vinogradarima s Pelješca duguje 50 milijuna kuna?

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2012. u 13:25

Pelješki vinogradari sa zebnjom dočekuju jesen i berbu dingača i postupa. Kvalitetno grožđe nemaju kome prodati, a neki od njih idu tako daleko pa kažu da će ga radije u more baciti negoli dati besplatno u vinariju, koja im nije isplatila ni jedne kune za posljednje četiri berbe, piše Slobodna Dalmacija.

Vinarija je zadrugarim, a njih je 330, za otkupljeno grožđe dužna oko 50 milijuna kuna. A vinarija nije dužna samo njima, već i državi, i to 15 milijuna kuna za neplaćeni PDV. Stoga se novac dobiven od prodaje svake litre vina prisilno skida s računa vinarije pa zadrugarima ništa ne ostaje.

Iako posljednjih godina vinarije na Pelješcu niču kao gljive poslije kiše, privatni vinari otkupljuju tek neznatne količine dingača i postupa, oko tri posto, a za kvalitetno grožđe plaćaju tek sedam kuna za kilogram. Stoga su pelješki vinogradari dovedeni na rub opstanka. S ovakvo niskom cijenom ne mogu pokriti ni uloženo, repromaterijal i zaštitna sredstva, poglavito kada se zna da loza na kamenitim padinama može dati manje od pola kilograma grožđa po trsu, piše list.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close