Vijesti iz Italije potaknule azijske dionice

Autor: Tomislav Hrastovčak , 09. studeni 2011. u 10:55

Dionice na azijsko-pacifičkim burzama ojačale su danas po prvi puta u tri dana, nakon što je talijanski premijer Berlusconi najavio ostavku, što je potaknulo optimizam da će Europa pronaći rješenje za suzbijanje dužničke krize.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi obećao je kako će podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji hitne proračunske mjere i gospodarske reforme. Također je kazao da će prijevremeni izbori u Italiji vjerojatno biti održani u veljači, te da se on ne namjerava kandidirati. Najava Berlusconijeve ostavke pozitivno utječe na svjetska tržišta, jer ulagači smatraju da je Berlusconi glavna prepreka u provođenju reformi potrebnih za izbjegavanje dužničke krize u Italiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije ojačao je 1,1 posto na 120,47 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Hongkonški Hang Seng porastao je 1,71 posto, japanski Nikkei 1,15 posto, kineski CSI 0,88 posto, a južnokorejski Kospi 0,23 posto. Među većim dobitnicima našli su se financijski i rudarski sektor.

Europske dionice pak trenutno bilježe značajan pad. Pariški CAC posrnuo je 1,81 posto, frankfurtski DAX 1,18 posto, a londonski FTSE 1,08 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skliznuo je 0,85 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close