Vijeće za suzbijanje korupcije bez zaključka o Hrvatskoj pošti

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2010. u 17:10

Tematska sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije pod nazivom: “Korupcijski rizici u Hrvatskoj pošti – jučer, danas, sutra” završila je danas bez zaključka zbog nedostatka kvoruma, a predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP) prozvao je nakon burne dvoipolsatne sjednice saborskog zastupnika Josipa Salapića (HDZ) da je “kao vojnik partije imao zadatak minirati sjednicu”.

Salapić, kojega je na sjednicu kao saborskog zastupnika i zaposlenog u Hrvatskoj pošti, pozvala Uprava te tvrtke, u više je navrata pokušao zaustaviti izlaganja pojedinih sudionika, bivših zaposlenika HP-a koji su prozivali Upravu te tvrtke za nesavjesno i nezakonito poslovanje, kazavši kako ne bi smjeli govoriti jer se na hrvatskim sudovima vode procesi koji još nisu okončani, a predsjedavajućeg Jovanovića i Dragutina Lesara prozvao je za politikantstvo. Današnjoj je sjednici, inače, od 11 članova nazočilo samo njih četvero – uz Jovanovića i Lesara, još su nazočili Nikola Kristić i Stjepan Kolarić, a na samu sjednicu bilo je pozvano 27 osoba od kojih se većina i odazvala.

Jovanović je sjednicu zaključio, kako je rekao, s gorčinom u ustima, jer je “previše raznoraznih emisara od sjednice htjelo napraviti slučaj koji ima zadatak umanjiti ugled HP-a i naštetiti radnicima”. “Dakle, potpuno suprotno od onoga što je bila intencija od kad se krenulo u pripremu ove sjednice, a to je analizirati korupcijske rizike na način da razgovaramo kako je bilo u prošlosti, je li tih rizika bilo više, kako je danas, da li akcijski plan funkcionira i na koji način i što učiniti da sutra korupcijskih rizika bude manje”, rekao je.

“Malo smo odgovora dobili na to pitanje, a jedan je od razloga negativni naboj koji je postojao od same pripreme sjednice, a čemu je svakako pridonio Salapić svojim ponašanjem”, kazao je Jovanović ocijenivši da je Salapićevo ponašanje bilo apsolutno neprimjereno.

Salapić je novinarima nakon sjednice kazao kako nije htio opstruirati sjednicu ustvrdivši kako su danas konačno pale maske kako Jovanović i Lesar nastupaju na povjerenstvu. “Jedan je glumio ministra unutarnjih poslova, a jedan državnog odvjetnika”, rekao je Salapić koji je tijekom sjednice u više navrata prozivao Jovanovića da vodi sjednicu kao da je istražno povjerenstvo.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close