Vijeće IRB-a Ramljakici ‘prišilo’ izrazit pad prihoda

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2012. u 16:20

Znanstveno vijeće Instituta Ruđera Boškovića (IRB) u današnjem priopćenju ističe da je u mandatu dr. sc. Danice Ramljak zabilježen izrazit pad prihoda Instituta koji je još početkom 2009. na tržištu zarađivao gotovo 16 milijuna kuna godišnje da bi 2011. taj prihod dvostruko pao i iznosi oko osam milijuna te je prvi put u 60 godina dovedena u pitanje održivost te stožerne hrvatska ustanova u području prirodnih znanosti.

Napominje se da je Znanstveno vijeće bilo “primorano reagirati priopćenjem zbog velikog interesa javnosti i štete koja je nanesena ugledu IRB -a istupima u javnosti bivše ravnateljice Danice Ramljak”. Dodaje se kako se slično kao i s vlastitim prihodima Instituta dogodilo i s europskim projektima budući da su 2007. “Ruđerovci” prijavili 39 projekata, iduće godine 29, a u 2011. bilo je samo 19 prijava pa je tako, ističe se, “izjava Ramljak da su europski projekti učetverostručeni za vrijeme njezina mandata notorna manipulacija činjenicama, jer su se jedino povećali ugovoreni iznosi za projekte, koje određuje EU, a nikako bivša ravnateljica”.

Podsjeća se da je 5. ožujka ove godine 21 od ukupno 27 članova Znanstvenoga vijeća izglasovao nepovjerenje Danici Ramljak i zatražilo njezinu ostavku “zbog neostvarenih ciljeva, neučinkovitoga poslovanja, neracionalnoga trošenja novca Instituta, prekoračenja ovlasti, nepoštivanja odluka središnjih tijela, neuspjeloga procesa restrukturiranja, prijetnji i vršenja pritiska na zaposlenike te sumnji u njezinu znanstvenu kompetentnost”. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provelo je pak, na temelju toga kao i drugih navoda, istragu te je utvrdilo da u vrijeme izbora na mjesto ravnateljice dr. Ramljak nije imala odgovarajuće znanstveno zvanje te ju je Upravno vijeće IRB-a razriješilo 6. travnja ove godine.

Vijeće tvrdi da Ramljak u svome mandatu nije dovoljno poduzela da se ne ponavljaju propusti uočeni prije no što je izabrana za ravnateljicu, kao i da su njezina izvješća o poslovanju “bila polovična, neredovita i vrlo često ‘frizirana’ i u njima nisu bili navedeni iznosi koje je Institut izdvajao za njezine troškove računa za mobitel, gotovo svakodnevan taksi prijevoz, iako je imala službenoga vozača na raspolaganju, službena putovanja te ručkove i večere u skupim restoranima, na što je za vrijeme trajanja njenog mandata potrošeno više od pola milijuna kuna”.

Tvrdi se i da je Ramljak nerealno trošila i na organizaciju raznih konferencija, poput 1,2 milijuna kuna utrošenih na proslavu 300 godina rođenja Ruđera Boškovića, kao i da je tvrtka Ruđer Inovacije d.o.o., za čije je poslovanje kao predsjednica Nadzornog odbora tvrtke Ruđer Inovacije d.o.o. bila izravno odgovorna u zadnje tri godine, u pet godina postojanja potrošila više od 8,5 milijuna kuna financiranih iz kredita Svjetske banke bez vidljive komercijalne dobiti.

Dodaje se da Ramljak tijekom tri godine nije potpisala ni Ugovor kojim se uređuju prava i odnosi s tvrtkom Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o., čiji je Institut suvlasnik i time je onemogućila podmirivanje visokih troškova režija te je Institutu nanesena šteta procijenjena na oko milijun kuna. Znanstveno vijeće na kraju iscrpna priopćenja ističe da podržava sve započete istrage i mjere nadležnih državnih tijela koje se odnose na transparentnost financijskoga poslovanja Instituta te da će, ako to bude potrebno, poduprijeti istrage o transparentnosti poslovanja Instituta, kako pod prijašnjim vodstvima, tako i pod vodstvom Danice Ramljak. Članovi toga vijeća smatraju da će upravo takve istrage biti nužne zbog financijske stabilizacije i oporavka Instituta nakon što ga je više godina loše vodila Danica Ramljak, što je, dodaje se, potvrđeno i negativnim mišljenjem što ga je dao unutarnji revizor IRB-a u dokumentu pod nazivom: Mišljenje unutarnjih revizora o sustavu financijskog upravljanja i kontrola za 2011. godinu, koji je dio izjave o
iskalnoj odgovornosti za istu godinu.

Ramljak: pobijam sve navode Znanstvenoga vijeća IRB-a

ivša ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Danica Ramljak pobija sve današnje navode Znanstvenoga vijeća (ZV) toga instituta i tvrdi da nisu utemljeni na činjenicama te ističe da nije iznenađena priopćenjem ZV-a u kojemu je 15 članova koji su zbog financijskih nepravilnosti na listi Porezne inspekcije. “Nisam iznenađena današnjim priopćenjem ZV-a IRB-a u kojemu sjedi 15 znanstvenika koji su zbog financijskih nepravilnosti zbog fiktivnih studentskih ugovora u 2008., prije moga mandata, na listi Porezne inspekcije”, navodi Ramljak u reakciji na današnje priopćenja ZV-a IRB-a kojom pobija sve navode toga vijeća jer, tvrdi “nisu utemeljeni na činjenicama, a može ih potvrditi i v.d. ravnatelja dr. sc. Marin Roje” koji je bio njezin pomoćnik odgovoran za financije Instituta.

Danica Ramljak ističe da je mandat odradila časno štiteći interes institucije kao ni jedan ravnatelj IRB-a prije nje. Dodaje da je svim tijelima Instituta podnosila detaljna financijska izvješća, kao i ona o projektima i aktivnostima. Tako je, navodi, Upravno vijeće dobivalo mjesečno izvješće o tijeku novca, Radničko vijeće izvješćivala je o detaljima poslovanja, a ZV-u više puta odgovorila na objede koje, smatra, “očito služe za prikrivanje činjenica da je IRB oštećen za 7,5 milijuna kuna za poslovanje u 2008. te da je protiv četiri djelatnika Instituta prošli tjedan podignuta optužnica, a ZV šuti kao da se ništa ne događa”. Ističe da joj je prethodni sastav ZV-a dao punu potporu za raščišćavanje korupcije, kao i u svim projektima tijekom dvije i pol godine njezina mandata.

“Nedavnom promjenom sastava u koje su ušli članovi od kojih većina nisu najbolji znanstvenici, ZV traži krivce na sve strane umjesto da časno prihvate odgovornost za postupke”, navodi Ramljak i tvrdi da sadašnji članovi ZV-a prešućuju da je veliki dio znanstvenika tužio vlastiti institut za posebne uvjete rada i da im je samo u njezinu mandatu isplaćeno više od deset milijuna kuna koje sada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta duguje IRB-u.

Ramljak ističe da ju podupiru najbolji znanstvenici s IRB-a i izvan toga instituta te najavljuje kako namjerava “svaki navod priopćenja po ne znam koji put pobiti dokazima pred bilo kim”. Jer, dodaje, ako su navodi ZV-a točni onda bi to bili razlozi da ju smijeni Upravno vijeće što, navodi, “nije slučaj, a kao razlog za smjenu naveden je neutemeljen i trivijalan razlog da nisam reaktivirala jednom stečeni znanstveni status u Hrvatskoj koji mi nije ni trebao prema Statutu Instituta”. Izvijestila je i da su jučer smijenjeni dosadašnji predsjednik ZV-a teorijski fizičar Nevenko Bilić – jedan od najboljih znanstvenika IRB-a i njegov zamjenik Boris Rakvin. Podsjeća da je dr. Bilić dobio Državnu nagradu za znanost te da je član Nacionalnoga vijeća za znanost RH.

Ramljak smatra da je Biliću i Rakvinu “došla na naplatu potpora koji su dali promjenama na IRB-u i njegovu restrukturiranju po međunarodnim kriterijima” te da je “posebno znakovito što potporu u ZV-u gube najbolji znanstvenici kao Marijan Ahel, jedan od najuglednijih znanstvenika s više od 70 radova i 3200 citata , a na njegovo je mjesto ‘sjela’ Marina Mlakar, supruga bivšega ministra Davorina Mlakara, koja ima oko 36 radova i 290 citata”.Dodala je da je većinom glasova Upravnoga vijeća za predsjednika ZV-a IRB-a izabran dr. Miroslav Plohl.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close