Vidošević: Prije 20 godina u Rusiju smo izvozili pet puta više nego danas

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2012. u 17:55

Udruga ruskih bankara održala je danas u Dubrovniku svoj VI. godišnji forum okupivši 150 predstavnika najvećih ruskih banaka, izvijestili su danas iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) čiji je predsjednik Nadan Vidošević sudjelovao na tom forumu.

Istaknuvši važnost Rusije kao jedne od gospodarskih velesila, Vidošević je naglasio kako poduzetnici iz te zemlje za svoj ulazak u europsko tržište mogu koristiti Hrvatsku i njezin geostrateški položaj, u čemu vidi i dodatni potencijal za jačanje suradnje Hrvatske i Ruske Federacije. Hrvatska je prije 20 godina izvozila u Rusiju pet puta više nego danas, kazao je Vidošević, a razloge za to pripisuje tranzicijskom nesnalaženju i raspadu tradicionalnog tržišta, dok sada, kao sljedeća članica EU, Hrvatsku vidi poput savršene točke komunikacije Rusije s ostalim europskim tržištima.

Godišnji forum Udruženja ruskih banaka u Dubrovniku se održao u organizaciji Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, samog Udruženja ruskih banaka i uz potporu Predstavništva HGK u Rusiji. Tema mu je bila “Ruske banke u uvjetima financijske nestabilnosti”, a o u njegovu radu su, uz veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj te predsjednika Udruženja ruskih banaka, sudjelovali i predstavnici Središnje banke Ruske Federacije te drugih uglednih financijskih institucija iz Rusije.

U sklopu Foruma održana je i izložba HGK “Be CROative” koja je sudionicima predstavila ljepote i posebnosti Hrvatske, a Hrvatsku kao zemlju inovativnih i kreativnih ljudi te čistih prirodnih resursa. Nova je komponenta te izložbe “Invest in Croatia” kojom je ruskim poslovnim ljudima predstavljena Hrvatska i njeno gospodarstvo kao privlačna ulagačka destinacija s vrijednim i kvalitetnim investicijskim potencijalom.

Udruženje ruskih banaka je nevladina nekomercijalna organizacija osnovana 1991. u Moskvi, a objedinjuje oko 80 posto ruskih bankarskih institucija, kojima pripada više od 93 posto bankarskih aktiva Ruske Federacije. Udruženje trenutno broji 701 članicu, uključujući 507 kreditnih organizacija sa 2.964 podružnice diljem Rusije. Udruženje artikulira i interese velikih banaka (sve su najveće ruske banke, njih 30, članice Udruženja), kao i malih i srednjih banaka, a među članicama je i 55 banaka u 100-postotnom stranom vlasništvu, banke u mješovitom vlasništvu, predstavništava stranih banaka te sve članice ‘velike revizorske četvorke’, napominju iz HGK.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

A što bi mi to izvozili u Rusiju?
Njima trebaju količine a naša proizvodnje je uništena upravo zbog tih stranih banaka pod čijim pokroviteljstvom se sastajete a sve to oni plaćaju od 10% kamata koje nama tu prodaju.
I zašto taj vidošević ne objasni od kuda mu svi ti milijoni eura.
Bavite se Thomsonom a ovaj čovjek nije mogao zaraditi ni blizu kao Thomson a ima sto puta veću imovinu.

New Report

Close