VIDEO: Volvo Trucks šokirao reklamom snimljenom u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2012. u 12:50

Možda ste već imali prilike vidjeti “Balerina Stunt” snimljenu akrobaciju, na kojoj je prikazana svjetska rekorderka u hodanju po užetu (slackline) Faith Dickey, koja pokušava prehodati po užetu koje je razapeto između dva kamiona – oba kamiona su u pokretu i voze se po autocesti.

Nakon što je spomenuti video osvanuo na popularnom servisu YouTube, hrvatski su mediji izvijestili o neobičnoj akrobaciji, ali uz upozorenje: ‘Samo za one jakog srca’.

Akrobacija je snimljena kako bi pokazala preciznost rukovanja novim Volvo FH kamionom, priopćeno je danas iz tvrtke Volvo Hrvatska. “A kako bi cijela priča bila još zanimljivija, film je sniman u Hrvatskoj na A1 autocesti kod Vrgorca – na viaduktu Kotezi”, kažu.

Žena prikazana u filnu je je Faith Dickey, svjetska rekorderka u hodanju po užetu, a točka prikazana u filmu je teška. Zaista teška. “Nitko to nije napravio prije – a sada i razumijem zašto”.- kaže Faith Dickey: “Prihvaćala sam slackline (hodanje iznad provalije po traci) izazove koji su bili i viši i duži, ali nikad još nisam hodala između dva objekta koji se miču. To je nešto posve drukčije.”

Redatelj nominiran za Oscara

Redatelj filma je za Oscara nominiran Henry Alex Rubin koji je nedavno završio sa snimanjem filma „Disconnect“ u kojem glumi Šveđanin Alexander Skarsgård.

“Ovo je bio tako opasan poduhvat za snimiti da su nas odbili u više zemalja sve dok nam u Hrvatskoj nisu dopustili da to snimimo kod njih. Ali najdraža vrsta filma mi je onaj za koji mi kažu da ga je nemoguće napraviti. Kad to čujem, poželim pomaknuti brda. Faith Dickey je isto takva. Recite joj ‘ne’ i to će ju odmah pokrenuti. Svojom hrabrošću posramila je i oduševila i mene i čitavu ekipu. Ova akrobacija započela je kao način ispitivanja preciznosti Volvo kamiona a završila je isto tako kao i svjedočanstvo odvažnosti i hrabrosti”, kaže Henry Alex Rubin.

Nepredvidljivi čimbenici

Uobičajeno je da slackliner stvara pokret na traci, ali ovdje pokret stvaraju kamioni i Faith je gotovo nemoguće znati kako će se traka ponašati. Zato su vozači odigrali izuzetno važnu ulogu. Morali su održati točno određenu udaljenost pri točno određenoj brzini kroz čitavu akrobaciju. U suprotnom traka bi se mogla otpustiti ili zakrenuti, a Faith bi pala.

“Vozači su bili fantastični. Ali bez obzira na to koliko su bili dobri, gurtna se micala na nepredvidljivi način”, kaže Faith Dickley. Još jedan od izazova bila je cesta. Svaki puta kad bi kamioni prešli i preko najmanje neravnine na cesti gurtna bi se zatresla. A tu su još bili i vjetrovi. Osim činjenice da je lokacija bila izuzetno vjetrovita, trebalo se boriti i sa „slipstreamovima“ (podtlakovima koje stvaraju kamioni iza sebe), a kamioni su stvorili i snažan zračni tunel između sebe. „Gotovo je nemoguće zamisliti koliko je snažan vjetar na traci kada kamioni dobiju na brzini. Brutalno je to.“ – kaže Faith Dickey. „Vježbali smo i vježbali, a ja sam stalno padala. No konačno sam uspjela. Prešla sam put po traci.“

Holivudski koordinator kaskadera

Koordinator kaskadera Peter Pedrero je doveden kako bi zajamčio najvišu moguću razinu sigurnosti. On je radio u holivudskim produkcijama poput filmova Harry Potter, James Bond i Pirati s Kariba. Razbijao je brodove pri brzinama od 40 čvorova i prevrtao se u gorućim automobilima. Ali nikada još nije radio nešto ovome slično.

„Ovo je kaskaderska točka svjetske razine a rezultat je zadivljujuć. To je vrijedno akcijskog filma.“ – kaže Peter Pedrero. Volvo Trucks je omogućio snimanje ovog filma. Cilj akrobacije s balerinom bio je prikazati vrhunsko rukovanje i stabilnost zadnjeg njihova modela kamiona, novog Volva FH.

Komentari (1)
Pogledajte sve

genijalno, ovo je dokaz da genijalno graniči s ludošću, u svakom trenu u svakom trenutku

New Report

Close