Venecija gubi bitku s morem

Autor: Stjepan Škramić , 26. kolovoz 2011. u 15:20

Oko 60.000 ljudi svakodnevno posjeti Veneciju. Neprocjenjive kulturne vrijednosti, međutim, uništava vlaga i morska sol, osobito nakon poplava.

U radionici iza bazilike Svetog Marka u Veneciji, dvojica majstora restauriraju mozaike neprocjenjive vrijednosti koji su oštećeni u poplavama. “Ovo je podni mozaik. On je dekoracija ispred ulaza u riznicu bazilike Svetog Marka. Vrlo je star, to je pločnik iz 12. stoljeća”, kaže arhitekt Ettore Vio.

Vio je arhitekt zadužen za sve radove restauracije na bazilici Svetog Marka. Ta je katedrala, piše Deutsche Welle, izgrađena prije oko tisuću godina. Tu svake godine dolaze milijuni turista, kako bi se divili umjetničkim djelima koja krase baziliku i njezinim mozaicima od zlata i dragog kamenja koji zauzimaju površinu od 8.000 četvornih metara. Ali taj spomenik – simbol nekada moćnoga grada-države urušava se. “Najveći neprijatelj bazilike je voda. Ona prodre u atrij 200 puta godišnje, ponekad i samo malo kao sada, ali tako da su svi radovi od kamena i zidovi potopljeni”, kaže Ettore.

Restauratori se hvataju u koštac sa slanom vodom i vremenom koji su oštetili baziliku. “Soli ima više kada se kristalizira. Kada se raširi unutar cigle – ona pukne i onda njezini djelići padaju. Ako imate mozaik preko te cigle, onda se i mozaik urušava”, priča Etorio.

U radionici restauratori slažu stotine malih kamenčića u boji od kojih se prave mozaici. Svaki oštećeni kamenčić je pažljivo odložen na komadu tkanine, na skici koja predstavlja kopiju originalnog mozaika u bazilici. Vrlo malo originalnih kamenčića bude zamijenjeno kopijom. Majstor Guido kaže da je za restauraciju samo jednoga kvadratnog metra mozaika potrebno skoro godinu dana kako bi se on vratio u prethodno stanje. “Trebalo nam je sedam godina da restauriramo i očistimo krstionicu. Na ovom pločniku radimo duže od pet godina, možda već sedam.”

U trideset godina Ettoreovog staža njegov tim je restaurirao brojne kupole i kapelice u bazilici. Kaže da je njihov najvažniji zadatak bila kripta ispod oltara u kojoj su nekada počivali ostaci Svetog Marka – sveca zaštitnika Venecije. “Ubrizgali smo smolu u zidove kako bismo zatvorili sve rupe kroz koje je prodirala voda, onda smo restaurirali i popravljali kameni rad, kako bi on opstao sa što manje soli. Voda je prodirala u kriptu, sada tu više ništa ne ulazi. Na tome smo radili deset godina.”

Posljednjih godina poplave u Italiji nadmašile su sve rekorde. Tijekom 2010. visoke plime preplavile su trg Svetog Marka više od 200 puta. Stručnjaci tvrde da je ove godine bolje, ali usprkos tvrdnjama, razina mora neprestano raste. Zaštitna vrata koja bi trebala čuvati Veneciju od poplava još uvijek nisu gotove. Ali, restauratori i dalje marljivo rade, vjerujući da će njihova vještina biti dovoljna da spasi predivne građevine Venecije.

Komentirajte prvi

New Report

Close