Veleposlanstvo SAD: Presuda nije ocjena Domovinskog rata

Sjedinjene Države podupiru i poštuju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao međunarodno priznatog pravnog tijela, odobrenog od strane Vijeća sigurnosti UN-a, u svrhu procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, te “uvažavaju njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude”, stoji u izjavi Veleposlanstva SAD-a u povodu današnje presude generalima Gotovini i Markači.

“Svjesni smo da su rane još uvijek svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima, te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi”, navodi se u izjavi. Iz Veleposlanstva kažu i kako su čuli da je obrana već najavila žalbu, te se postupak time nastavlja. Stoga pozivaju na poštivanje procesa do donošenja konačne presude.

U izjavi se ističe i da odluka suda ni na koji način neće utjecati na bliske, izvanredne odnose između SAD-a i Hrvatske. Pritom se podsjeća da je SAD 7. travnja 1992. godine priznao Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznao predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice RH. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. godine priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, navodi se dalje u izjavi.

“Prema tome, presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji”, poručuju iz Veleposlanstva.

(pd)

Komentari (11)
 • system
  system 20:12 15.4.2011.

  Mi fini, pametni i civilizirani Hrvati vjerovali smo sucu će suditi po zakonu. Ovo je pljuska cijelom hrvatskom narodu, presuda protiv zdrave pameti. Znate li tko je osuđen za Škabrnju, Vočin, Čeralije, kolike su kazne za Vukovar? Politika nije učinila ništa na promociji našeg rata i toga što se dešavalo u Hrvatskoj. Puna su im usta Evrope i evo što smo dobili za godine naguzivanja toj istoj Evropi. Stipi i ostalim partizanima ovo je valjda kruna njihove "antifašističke" politike.
  U vlastitim očima, a vjerovatno i u očima svijeta mi smo ispali "luzeri" ovoga rata.

 • Bulldog
  Bulldog 19:46 15.4.2011.

  Ja više neznam što da mislim. Jadan sam i briga to nekog bilo ili ne ali ovdje sam rođen i imam pravo reć da sam jadan Hrvat. Jadan sam zato što sam mlad u ovoj lijepoj našoj. Imam obrazovanje imam snage, imam volje i imam i imao sam na vlasti papčine, bezkičmenjake, neobrazovane močnike na državnim pozicijama, doktore medicine koji se bave milijunskim investicijama u građevini, vozače kamiona koji raspolažu tvornicama i kompanijama, carinike koji gotovo da uparavljaju izvozom i uvozom ove države, političare koji kradu i dijele kako im paše iz državne kase, lobiste i diplomaciju po svijetu koji ne da nisu ništa dobro izlobirali i izdiplomirali za Hrvatsku nego još nakon nevjerojatnih pogrešaka i štete koju su nanjeli nemaju moralnu obavezu pa i nikakvu potrebu da odstupe sa tih pozicija, premijere i ministre koji stvaraju klanove kojima pljačkaju i rasponažu ogromnim državnim novcem, mafiju koja ubija po centru grada koga god poželi kada god poželi jer u cijelom tom sustavu pokvarenjaka to i može.

  Generale Gotovina i Markač, jako mi je teško i u potpunosti suosječam s Vama, jer i ja sam zatvoren i
  osuđen na robiju. Netko će možda reć da ja mogu otići jer sam slobodan, ali ja bih ga pitao zašto Vi
  niste otišli kad ste bili slobodni.

  Emotivan sam i nemojte zamjeriti.

  Ne želim ovakvu Hrvatsku!

 • broj1
  broj1 18:00 15.4.2011.

  sad se vidi da smo bene kad smo dozvolili da nam haški tužitelji sastave ovakvu optužnicu i to zbog nekolicine ubojica, drogiraša , lopova i palikuću …. a mesić je jado bez srca i duše uhvatio se zakona i demokracije a trenutno šeta po kini a u libiji podržava diktatore fuj bijedo…

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!