Većina azijskih indeksa u porastu

Autor: Marko Mršić , 31. ožujak 2011. u 10:05

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas, zadnjeg dana prvog tromjesečja, blago porasle, no trguje se oprezno dok se procjenjuju rizici od kriznih žarišta u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku.

Nakon oštrog pada cijena dionica zbog katastrofalnog potresa u Japanu ranije ovoga mjeseca, posljednjih su se tjedana azijska tržišta smirila, no i dalje se trguje oprezno. Premda nuklearna kriza u Japanu još nije riješena, a neizvjesno je i kako će se dalje razvijati situacija u Libiji i na Bliskom istoku, cijene dionica polagano jačaju jer se, kažu analitičari, pažnja ulagača ponovno usmjerila na fundamentalne gospodarske trendove. A oni su ohrabrujući. Bruto domaći proizvod zemalja u razvoju porast će prosječno 6 posto u 2011. i 2012. godini, gotovo dvostruko više nego u razvijenim zemljama, procjenjuju analitičari JPMorgana.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,7 posto u zelenom na 135,83 boda, odnosno na najvišoj razini od 10. ožujka. Japanski indeks Nikkei 225 na dobitku je bio 0,48 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 0,33, a kineski CSI 300 indeks je oslabio 1,01 posto. Južnokorejski indeks Kospi porastao je 0,73 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu na Wall Streetu nakon podataka koji ukazuju na jačanje američkog tržišta rada. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u zelenom 0,11 posto, frankfurtski je DAX u plusu 0,10, a pariški se CAC 40 indeks nalazi u crvenom 0,01 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close