Već platili stanove, a sada bi mogli ostati bez njih zbog tuđeg duga prema banci?!

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2012. u 10:15

Vlasnici stanova, točnije njih 18, u stambenoj zgradi na riječkom Gornjem Zametu mogli bi ostati bez svojih stanova koje su još davno platili, zbog duga tvrtke Tinj Cro Plus prema Erste banci, piše Novi list.




Naime, vlasnici stanova su dok se stambena kuća još gradila najprije platili Tinj Cro Plusu. Zatim se ta se tvrtka kreditno zadužila u Erste banci kako bi mogla dovršiti gradnju. No, Erste banka je kao sredstvo osiguranja za naplatu svojeg potraživanja prema Tinj Cro Plusu, upisala hipoteke na tuđu imovinu, točnije na stambenu zgradu gdje su stanovi 18 obitelji koji su svoje obveze prema investitoru uglavnom odavno ispunili, piše Novi list.

Vlasnici stanova su tražili objašnjenje od Erste banke zašto je banka nakon isplate određeno vrijeme tolerirala Tinj Cro Plusu neplaćanje kredita. Vlasnicima stanova su upisane hipoteke s navodnim dugom prema Erste banci, a u naravi se radi o dugu tvrtke Tinj Cro Plus, ali ga ne može platiti, pojašnjava Novi list.

Erste banka je najprije stavila hipoteku na teren na kojem se gradila stambena zgrada, a ta se hipoteka, čim je kuća do kraja izgrađena i etažirana, automatski prenijela i na svih 18 stanova. Problem je u tome što stanari o tome dugo vremena nisu bili informirani, nitko ih na to nije upozorio, a sve su saznali tek kad su potpisivali konačne ugovore o kupoprodaji tijekom 2008. godine. Oni su ogorčeni što svojom imovinom ne mogu slobodno raspolagati, ne mogu je prodati niti dizati kredite, a sada im prijeti i gubitak. Vlasnici stanova zajedno s direktorom tvrtke Tinj Cro Plus i njezinim osnivačem, tvrde kako je Erste banka svibnju 2006., prilikom zaključivanja Ugovora o okvirnom iznosu zaduženja i osiguranju hipoteke na nekretnini s tvrtkom Tinj Cro Plus, točno znala da su stanovi u toj zgradi prethodno kupljeni i dobrim dijelom već plaćeni, piše Novi list.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

netko ne govori istinu.

New Report

Close