Vatikan angažirao gurua borbe protiv pranja novca

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2012. u 08:35

Vatikan je angažirao nekadašnjeg vodećeg borca protiv pranja novca iz Lihtenštajna da pomogne Svetoj stolici u punom poštivanju međunarodnih standarda financijske transparentnosti.

Odvjetnik Rene Bruelhart (40) imenovan je savjetnikom za “sva pitanja koja se odnose na borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma”, kaže se u vatikanskome priopćenju izdanom u utorak. Vatikan je objavio da je Bruelhart angažiran u skladu s vatikanskom “odlučnošću” da reagira na preporuke iz izvještaja Moneyvala, jednoga odjela Vijeća Europe, objavljenog 18. srpnja.

Bruelhart je osam godina bio direktor lihtenštajnske agencije za financijsku špijunažu, tijela koje prikuplja i analizira informacije kojima se služi policija za borbu protiv pranja novca, organiziranog kriminala i financiranja terorizma. Moneyvalov izvještaj dao je Vatikanu ukupno prolaznu ocjenu o transparentnosti, ali u sedam važnih područja Sveta stolica nije prošla.

Otkriveni su ozbiljni nedostaci u vatikanskoj banci koja je već više puta bila umiješana u velike skandale. Moneyval je kritizirao upravu te banke i preporučio nezavisnu superviziju uz primjenu “odgovarajućih i preciznih kriterija”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close