Varaždinski župan: Prenesite u javni dug obveze Varteksa i Mundusa

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2011. u 14:45
Predrag Štormar

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar Vladi je predložio inicijativu za prenošenje kreditnih obveza radno-intenzivnih industrija u javni dug Republike Hrvatske.

U dopisu upućenom premijerki Jadranki Kosor, Štromar navodi kako su u Varaždinskoj županiji poteškoće u poslovanju najizraženije u prerađivačkim djelatnostima i radno intenzivnim granama industrije kao što su tekstilna, kožarsko-obućarska i drvna industrija. U okviru svojih nadležnosti, Varaždinska županija poduzima mjere za ublažavanje nezavidnog stanja u gospodarstvu te smanjenje nezaposlenosti kroz poticanje obrazovanja, kreditiranje više programa u malom gospodarstvu, uštede u materijalnim troškovima i druge mjere, međutim, ključne se poluge razvoja nalaze se u rukama države, dodaje Štromar.

“Stoga, potaknuti ovakvim lošim stanjem u nekolicini tvrtki u varaždinskom gospodarstvu, predlažemo inicijativu za prenošenje kreditnih obveza istih u javni dug Republike Hrvatske. Konkretno riječ je o tvrtkama Varteks d.d. i Mundus d.d., a potencijalni dug koji bi mogao biti prenijet u javni dug, procjenjuje se na 370 milijuna kuna u slučaju Varteksa (70 milijuna kuna iznose obveze prema državi i 300 milijuna iznosi kreditna izloženost bankama), odnosno 94 milijuna kuna u slučaju tvrtke Mundus d.d.”, navodi se u dopisu.

Varaždinski župan poziva na razmatranje prijedloga i podržavanje inicijative, s obzirom da je hrvatska Vlada na jučerašnjoj sjednici Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja kojim se, uz ostalo predviđa u javni dug preuzeti obveze koje mogu nastati temeljem državnih jamstava izdanih brodogradnji.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close