Uzlet azijskih dionica zbog pada cijena na robnim burzama

Autor: Tomislav Petrov , 11. kolovoz 2008. u 07:50

U ponedjeljak su azijske dionice dobile na vrijednosti, predvođene bankama i proizvođačima automobila, nakon pada cijena na robnim burzama uzrokovanog jačanjem američkog dolara.

Commonwealth Bank of Australia napredovala je 3,3 posto nakon što je australska središnja banka najavila mogućnost rezanja ključnih kamatnih stopa zbog toga što je slabljenje domaće potražnje popustilo prijetnju zahuktavanja inflacije. Honda Motor Co., drugi najveći japanski proizvođač automobila, i Sony Corp., drugi najveći svjetski proizvođač potrošačke elektronike, uzletjeli su u Tokiju nakon što je američki dolar relativno prema jenu uzletio najviše u osam zadnjih tjedana, uzrokujući rast njihovih prihoda od prodaje u Americi. Honda Motor Co. porasla je 5,2 posto, a Sony Corp. 3,1 posto.

“Usporavanje inflacije znači širenje potencijala za popuštanje rigidne monetarne politike”, izjavio je Lee King Fuei, upravitelj portfeljem vrijednim 260 milijardi američkih dolara u Schroder Investment Managementu.

MSCI Asia-Pacific indeks svojoj vrijednosti dodao je 1,3 posto, dok je ključni japanski dionički indeks Nikkei 225 svojoj vrijednosti dodao 2,17 posto.

Cijena barela sirove nafte u terminskom kupoprodajnom futures ugovoru s isporukom u rujnu na robnoj burzi u New Yorku u petak je na vrijednosti izgubila 4,02 posto, spustivši se na 115,20 američkih dolara, a nakon što je smanjena potreba za korištenjem sirove nafte kao ograde od rizika slabljenja američkog dolara. U ponedjeljak ujutro cijena sirove nafte porasla je na 116,28 američkih dolara zbog zabrinutosti investitora da će sukob Rusije i Gruzije uzrokovati pad ponude nafte iz Karipskog mora.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Neče ovaj rat između Rusije i Gruzije utjecat na cijene nafte.
Rusiji treba još 3-4 dana da sravni čitavu Gruziju sa zemljom tako da će tu rat završit prije nego i počme.

Karipsko more?

New Report

Close