Uz Tadića, na čelu srpske vlade Dačić, Dinkić i Jovanović?

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2012. u 10:20

DS i Boris Tadić bi tijekom današnjeg dana mogli izvijestiti javnost da su sakupili parlamentarnu većinu za sastavljanje vlade, pišu mediji u Srbiji

Prema neslužbenim najavama iz srbijanskih medija, koji se pozivaju na neimenovane izvore iz vrha Demokraratske stranke, DS i Boris Tadić bi tijekom današnjeg dana mogli izvijestiti javnost da su sakupili parlamentarnu većinu za sastavljanje vlade. Koaliciju okupljenu oko DS činili bi Socijalistička partija Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Liberalno demokratska partija. Ukoliko se i zadnji politički dogovori poklope predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bi već početkom tjedna mogao i službeno povjeriti mandat za formiranje Vlade andidatu za premijera Borisu Tadiću.

Prema pisanju beogradskih Novosti ključ nove većine bila je odluka rukovodstva DS-a da nastavi pregovore za sklapanje vlasti i s Mlađanom Dinkićem s čime su popušteni od ranije zategnuti odnosi s predsjednikom Ujedinjenih regiona Srbije. Ta činjenica je omogućila da čelnik SPS Ivica Dačić stane na Tadićevu stranu jer nije pristajao da se formira vladajuća većina samo uz pomoć LDP, zbog različite nacionalne politike. Ukoliko se obistine te informacije, u novoj vladi svakako će, uz Borisa Tadića, ključna ministarska mjesta zauzeti Ivica Dačić, Mlađan Dinkić i Čedomir Jovanović.

U isto vrijeme niti Srpska napredna stranka, kojoj je poslije preuzimanja dužnosti predsjednika Srbije na čelu Aleksandar Vučić, ne odustaje od pokušaja da prikupi parlamentarnu većinu za sastavljanje nove vlade. Zvanična informacija kaže da SNS čeka javni odgovor iz SPS-a da započnu pregovore za formiranje republičke vlasti čiji bi premijer najvjerojatnije bio Ivica Dačić. Međutim, s obzirom na najnovije razgovore i dogovore koji će se nastaviti i danas naprednjacima se daju sve manje šanse za formiranje vlade. Najvjerojatnije će SNS, kao stranka s najvećim brojem parlamentarnih mandata, ostati u oporbi. Preostaje nam vidjeti i kako će se, formira li DS vladu, u cijeloj priči postaviti nekadašnji lider SNS-a Tomislav Nikolić i hoće li opstruirati rad vlade čiji će premijer biti Boris Tadić.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close