Uvodi li nas Lytro u novu eru fotografiranja?

Autor: Ivan Jozić , 20. listopad 2011. u 12:05

Hoće li fotografija doživjeti svoju najveću promjenu u posljednjih pedesetak godina? Ako projekt Lytrove kamere “slikaj sada, fokusiraj kasnije” tržišno zaživi, odgovor će definitivno biti – da. Jer jučerašnja prezentacija fotoaparata Lytro u San Francisku ponudila je nešto što u ovoj industriji nije uspio nitko – fotografiranje “sirove” fotografije i mogućnost naknadnog biranja fokusa slike. A ovo je samo jedna od mogućnosti neobičnog aparata.




Kamera je inovativnog izgleda, a tvorci su kao fokus očito odabrali mladu online populaciju jer je pristup facebooku i direktno uploadanje fotografija s aparata maksimalno olakšano. Svim funkcijama upravlja se s dvije tipke – što kameru čini jednostavnom. Ekran je touchscreen i ima mogućnost zumiranja. Baterija navodno traje dva tjedna a na techno blogovima već se žustro raspravlja o toj informaciji. Može li imati takvu autonomiju?

Lytro će se na tržištu pojaviti početkom 2012. godine. A kompanija je objavila cijenu proizvoda: Lytro će se prodavati u dvije verzije. Fotoaparat s 8GB memorije dolazi u plavoj i sivoj varijanti i koštat će 399 dolara. Za 16GB treba izdvojiti 499 dolara a veća memorija može spremiti do 700 fotografija. Za sada nije poznata točna cijena za Hrvatsku, ni zastupnik za Lytro fotoaparate.




Komentirajte prvi

New Report

Close