Uskoro kreće “kineski Nasdaq”

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2009. u 14:10

Trgovina dionicama 28 kompanija, koje će biti uvrštene u kotaciju dugo očekivane druge kineske platforme za trgovanje dionicama ChiNext počet će 30. listopada, izvijestili su danas kineski državni mediji.

Svečano otvaranje “kineskog Nasdaqa” sa sjedištem u južnom Shenzhenu na jugu Kine bit će održano 23. listopada, izvijestio je China Securities Journal, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Shenzhenske burze. Regulatori se nadaju da će novo tržište, prateći primjer njujorškog Nasdaqa, potaknuti rast mladih i ostalih tvrtki s visokim potencijalom rasta u tom trećem po veličini svjetskom gospodarstvu.

Najavu o otvaranju ChiNexta obilježava i zabrinutost da bi nova trgovinska platforma, koja je već privukla snažan interes ulagača, mogla preusmjeriti kapital s glavnih trgovinskih platformi i pritisnuti cijene dionica.

Kako bi suzbila takve spekulacije, nova je burza priopćila da će u slučaju fluktuacije dionica prvi put uvrštenih u burzovne kotacije za 80 posto naviše ili naniže u prvome danu trgovanje biti suspendirano do posljednje tri minute rada burze.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close