Ured predsjednika ne želi prihvatiti ni švedske vojne avione, iako su besplatni

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2012. u 10:50

Izvori iz Ureda predsjednika potvrdili su za Jutarnji list kako Pantovčak i dalje inzistira na tome da Hrvatska svoje MiG-ove 21 treba remontirati te u ovom trenutku ne dolazi u obzir kupnja zamjenskog borbenog aviona, a za tu namjenu može se izdvojiti najviše 20 milijuna eura.

Čak ni najnovija ponuda švedske državne tvrtke FXM, koja je zadužena za izvoz vojnih tehnologija, nije pokolebala Ured predsjednika kad je riječ o remontu borbenih aviona. Naime, švedska državna tvrtka Hrvatskoj nudi dvogodišnje besplatno korištenje borbenih zrakoplova JAS-39 tvrtke Gripen, a Hrvatska bi u tom slučaju plaćala samo gorivo za avione. Švedska je ponuda u vojnim krugovima već proglašena nemoralnom, no u Uredu predsjednika smatraju kako se Hrvatska u ovom trenutku ne bi trebala obvezati niti jednom proizvođaču borbenih aviona. Ukoliko bi politički vrh prihvatio švedsku ponudu, to bi značilo da bi Hrvatska za dvije godine ili koju godinu kasnije morala kupiti švedske avione.

Švedsku ponudu dvogodišnjeg besplatnog korištenja njihovih aviona mnogi smatraju i “dudom varalicom“ jer je za prelazak na novi borbeni avion potrebno dvije do tri godine, s obzirom na to da je potrebna preobuka pilota i mehaničara, preinaka infrastrukture itd. Hrvatska u ovom trenutku nema toliko vremena jer u travnju i listopadu istječu resursi na svih deset borbenih aviona koje Ratno zrakoplovstvo ima i ako se dio njih ne pošalje na remont, a dio kupi, Hrvatska će morati ukinuti tu borbenu sposobnost te zatražiti od članica NATO-a čuvanje vlastitog zračnog prostora.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close