Upitna isplativost gradnje LNG terminala u koju HEP ulaže 30 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2012. u 10:35

Potrošnja plina u Europi općenito je pala, a kako je u međuvremenu pala i cijena ruskog plina kojim se zadovoljava znatan dio europske potražnje, to se sve odrazilo i na konkurentnost LNG-a, piše Večernji list.

Dok Hrvatska elektroprivreda planira potrošiti 30-tak milijuna eura na kupnju zemljišta namijenjenog gradnji terminala za ukapljeni plin (LNG), europsko LNG tržište u potpunom je kolapsu. Kako pokazuju najnovije projekcije konzultantske kuće Sanford C. Bernstein & Co, europska potrošnja LNG-a u 2012. trebala bi pasti za 20 posto, što je najveći pad u proteklih 12 godina, otkad se vodi evidencija. Analitičari smatraju da će proći pet godina dok se plinska potrošnja u Europi ne vrati na razinu iz 2010. Prednost LNG-a pred ruskim plinom u Europi oduvijek je bila to što se njegova cijena formirala na tržištu, a ne dugoročnim ugovorima, no i Rusi su zbog recesije počeli prilagođavati sviju cijenu, piše list.

S druge strane, zbog ekonomskog rasta, ali i golemog rasta potražnje za LNG-om u Japanu koji tako nadoknađuje energiju izgubljenu zatvaranjem nuklearnih elektrana, cijene plina, kao i potražnja, u Aziji rastu. Transport iste jedinice plina iz Europe u Aziju košta oko 3,9 dolara. Ccijena LNG-a u Europi trenutačno je toliko niska da se uvoznicima isplati brodove namijenjene ovdašnjem tržištu preusmjeravati u Aziju. Dok ne dođe do oporavka plinskog tržišta u Europi, teško je ocijeniti isplativost ulaganja stotina milijuna eura u objekt za uvoz plina. Kad je potražnja slaba, niska je i cijena, a s niskom cijenom povrat investicije je upitan, piše list.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

(pd)

Komentari (6)
Pogledajte sve

VL:U samo dva dana HEP potrošio 10 milijuna kn na uvoz el. energije

Evo jedan prigodni za sve zelene i plaćeničke novinare i njihove fanove. [bye]


Nisam našao prikladnu temu za ovo, pa evo ovdje.
"Uspon Radimira Čačića"
Vaš link

Šta god Čačić i njegovi mangupi rade je sporno :

Plomin 3 , Ombla , Dubrovnik i RS elektrana …..

PODIVLJALI PLANET
Ovakve vremenske ekstreme očekivali smo tek 2100!

Ništa nije upitno. Obzirom da sad doživljavamo ekstreme u ljeti isto je za očekivati ekstreme i u zimi stoga nemojte se iznenaditi kad bude frka sa strujom, plinom i naftom odnosno kad ostanete u stanovima bez grijanja, a plaćenički novinari u redakcijama bez grijanja. [bye]

Pardon,tek sad sam shvatio: tekst je ilustriran Čačićevom slikom, dakle tekst nije važan – čitanje je nepotrebna opcija, važan je samo naslov i slika.

New Report

Close