UniCredit: Rizik od kreditne suše ograničen je zbog ‘zapadne’ dokapitalizacije

Unicredit, najveća bankarska grupacija u regiji, poručuje kako postoji samo ograničeni rizik kreditne suše u regiji zahvaljujući dokapitalizaciji od strane zapadnih banaka, prenosi Bloomberg.

Regulatori i političari nastoje zaštititi rast istočne Europe od ‘zaraze’ eura koja dolazi iz eurozone, poručuju. Unicredit je danas u Beču predstavio podatke prema kojima je kreditiranje u istočnoj Europi, a koja prema UniCreditovoj definiciji uključuje Rusiju i Tursku, poraslo 9 posto, na oko 1,5 bilijuna eura prošle godine. Za to su uglavnom ‘krive’ korporativne pozajmice. Iz Unicredita kažu kako se rast počeo “raspršivati” u drugoj polovici godine s obzirom da su se tržišni uvjeti pogoršali. Rast je široko varirao. Najviše su mu prema podacima UniCredita doprinijele Turska i Rusija, dok je do “prigušenog rasta” došlo u Rumunjskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj. Do daljnjeg stezanja kreditiranja došlo je u Mađarskoj, Estoniji i Latviji.

Iz grupe predviđaju rast kreditiranja u regiji u niskim dvozanmenkastim brojkama u nadolazećim godinama, a za najveću ekspanziju bit će zaslužne Turska i Rusija. Gianni Papa, šef UniCreditove istočnoeuropske divizije, izjavio je da regija ostaje “mehanizam rasta” za Unicredit, dodavši kako će grupa nastaviti s jačanjem svoje liderske pozicije. Iz UniCredita kažu kako najviše investiraju u Tursku, Poljsku, Rusiju i Češku Republiku.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve