Unatoč globalnoj krizi, potražnja u turizmu ne opada

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2012. u 17:50

U svijetu je u prvoj polovici ove godine 467 milijuna turista putovalo preko granica, što je 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a takav rekordan rezultat učvrstio je očekivanja da će broj turista koji putuju preko granica do kraja ove godine premašiti milijardu, podaci su i očekivanja Svjetske turističke organizacije-UNWTO objavljeni danas u njihovom sjedištu u Madridu.

Iako do kraja ove godine u UNWTO-u očekuju neznatno usporavanje rasta međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na prvo polugodište, ipak ostaju pri prognozi da će do kraja godine premašiti milijardu, jer unatoč globalnoj krizi, potražnja u turizmu ne opada. Time je turizam, po ocjeni glavnog tajnika UNWTO-a Taleba Rifaia, jedan od rijetkih gospodarskih sektora u svijetu koji snažno raste pridonoseći gospodarskom napretku i zapošljavanju podjednako u razvijenim i nerazvijenim zemljama svijeta.

Nazivajući očekivanu milijardu dolazaka do kraja ove godine i prekretnicom u svjetskom turizmu, Rifai ističe i važnost podrške turizmu od strane nacionalnih politika kao i potrebu smanjenja postojećih prepreka za širenje tog sektora, poput kompliciranih procedura oko viza, povećanog izravnog oporezivanja i drugo.

U svim svjetskim regijama međunarodni turistički dolasci su u prvoj polovici ove godine rasli, pri čemu najviše, za 8 posto u regiji Azije i Pacifika, što je potaknuto oporavkom japanskog turističkog tržišta. Europa je s porastom dolazaka od 4 posto zadržala i poziciju najposjećenije regije u svijetu.

Nešto veće poraste u Europi su zabilježili podregija srednje i istočne Europe od 7 posto, te zapadna Europa od 5 posto. U južnoj Europi i na Sredozemlju rast je bio nešto manji, 1 posto. Posjećanost Amerikama je ukupno rasla 5 posto, pri čemu snažnije Južnoj Americi, za 6 posto, te je ta podregija tako postala jedna od najbrže rastućih u turizmu posljednjih godina. Povratak Tunisa ogleda se i u ukupnom porastu turističkih dolazaka u Afriku od 7 posto, dok je oporavak Egipta pridonio poboljšanju prometa na Bliskom istoku, za 0,7 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close