Ukupni depoziti banaka gotovo 221 milijardu kuna

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 08:40

U svibnju su ukupni depoziti kod poslovnih banaka nastavili rast na mjesečnoj razini. Ukupni depoziti (depozitni novac te kunski i devizni štedni i oročeni depoziti) su na kraju svibnja iznosili 220,7 mlrd. kuna, što predstavlja povećanje od 2,5 mlrd. kuna odnosno 1,1 posto na mjesečnoj razini, stoji u analizi objavljenoj u današnjem izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.




Rast na mjesečnoj razini ipak je bio preblag da bi ublažio negativan utjecaj smanjenja ukupnih depozita kod poslovnih banaka u prvom tromjesečju. Naime, u odnosu na kraj 2011. ukupni depoziti smanjeni su za 1,5 mlrd. kuna, odnosno 0,7 posto. Padu ukupnih depozita u odnosu na kraj prošle godine pridonio je razmjerno snažan pad depozitnog novca od 10 posto (odnosno -3,6 mlrd. kuna) koji je na kraju svibnja iznosio 32,5 mlrd. kuna. S druge strane štedni i oročeni kunski depoziti te devizni depoziti su na kraju travnja iznosili 188,2 mlrd. kuna što predstavlja rast od 1,1 posto u odnosu na kraj 2011.

Devizni depoziti u iznosu od 145,9 mlrd. kuna čine u strukturi depozita kod poslovnih banaka oko 78 posto te su u odnosu na kraj prošle godine viši za 732 mil. kuna ili 0,5 posto (uz jačanje kune u odnosu na euro za 0,3 posto u spomenutom razdoblju). Kunski štedni i oročeni depoziti nastavljaju bilježiti visoke stope rasta te su na kraju lipnja iznosili 42,3 mlrd. kuna, što je u odnosu na svibanj prošle godine rast od 12,8 posto.

Štedni i oročeni depoziti stanovništva i dalje imaju najznačajniji doprinos rastu ukupnih depozita te su dosegnuli gotovo 150 mlrd. kuna, što je za 1,8 posto više nego na kraju prošle godine. Smanjena likvidnost korporativnog sektora i dalje ne dozvoljava oporavak štednje kod trgovačkih društava, navode RBA analitičari. Štoviše, oni su se u svibnju spustili na 24,6 mlrd, kuna nastavljajući s godišnjim stopama pada (-5,6 posto) koje bilježimo još od studenog 2008. Zbog otežanih uvjeta poslovanja analitičari ne očekuju njihov oporavak ni do kraja godine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close