Ukupna zaračunata premija osiguranja 8,3 milijarde kuna

Tijekom prvih jedanaest ovogodišnjih mjeseci 26 društava za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju od 8,3 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

U neživotnim osiguranjima zaračunata je bruto premija od 6,17 milijardi kuna ili 1,2 posto manje u odnosu na prvih jedanaest mjeseci prošle godine, a to ujedno čini 74,27 posto ukupne premije.

Najzastupljenija vrsta u skupini neživotnih osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,7 milijardi kuna i povećanjem od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Udio te vrste osiguranja u premiji neživotnih osiguranja je 44,09 posto, te 32,75 u ukupnoj zaračunatoj premiji. U životnim osiguranjima zaračunata bruto premija pala je za 0,9 posto, na 2,14 milijardi kuna te u ukupnoj premiji sudjeluje s 25,73 posto.

Najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom manjom za 1,3 posto prema prvih jedanaest mjeseci prošle godine, u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi kuna. Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih osiguranik na sebe preuzima investicijski rizik sa zaračunatom premijom od 140 milijuna kuna, i porastom od 3,3 posto te dodatna osiguranja uz životno osiguranje sa zaračunatom premijom od 139,9 milijuna kuna.

Među 26 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje koje je krajem studenog ove godine imalo premiju u iznosu od 2,6 milijardi kuna. To je pad zaračunate premije za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je utjecalo i na smanjenje udjela Croatia osiguranja na hrvatskom tržištu, sa 32,16 posto krajem studenog lani na 31,38 posto krajem jedanaestog mjeseca ove godine. Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja zauzima Allianz Zagreb koji u prvih jedanaest mjeseci bilježi rast ukupno zaračunate premije za 5,1 posto. Premija Allianza Zagreb krajem studenog iznosila je 945,9 milijuna kuna, što je u ukupnoj premiji udio od 11,39 posto.

Treće i četvrto mjesto i na kraju studenog ove godine imala su dva osiguravajuća društva koja se bave samo neživotnim osiguranjima - Euroherc s premijom od 882,8 milijuna kuna, što je udio od 10,63 posto, te Jadransko osiguranje s premijom od 565,9 milijuna kuna i udjelom od 6,8 posto. Pritom oba osiguranja na godišnjoj razini bilježe pad premije za 1,2 posto. Peto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja s udjelom od 4,92 posto imalo je društvo Kvarner VIG sa zaračunatom premijom u iznosu od 408,7 milijuna kuna, što je u odnosu na studeni prošle godine smanjenje za 11,7 posto.

(Hina / pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!