Ugovor EIF-a i PBZ-a – malim poduzetnicima 30 milijuna eura novih kredita

VIJESTI 19.4.2012. 13:50 Poslovni dnevnik

Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim se potpomaže malo poduzetništvo.

Ugovor je ispred EIF-a potpisao Olivier Edelman, menadžer strukturnih financija, a ispred PBZ-a, Božo Prka, predsjednik Uprave Banke. Na svečanosti potpisivanja bio je nazočan i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima olakšava se pristup sredstvima financiranja zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate kredita. Putem ovog programa PBZ će u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Povodom svečanog potpisivanja Ugovora, menadžer strukturnih financija Europskog investicijskog fonda (EIF-a) Olivier Edelman rekao je: “Oduševljen sam zbog potpisivanja ovog, prvog, CIP Ugovora o jamstvu u Hrvatskoj u korist svih hrvatskih malih poduzetnika. Ovaj ugovor ukazuje na značajnu ulogu PBZ-a u olakšavanju pristupa sredstvima financiranja za lokalne male poduzetnike. Uvjereni smo da će navedenih 30 milijuna eura značajno pomoći malom poduzetništvu u Hrvatskoj u nadolazećim mjesecima.”

”Privredna banka Zagreb već je dugi niz godina aktivna u uspostavljanju i promoviranju brojnih SME programa i ima značajnu ulogu u osnaženju i poticanju rasta malog i srednjeg poduzetništva u zemlji. To potvrđuje i ovo sudjelovanje u CIP programu, koje nam je omogućilo strukturiranje novog, jedinstvenog proizvoda (EU sinergo kredit) za male poduzetnike”, rekao je Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Ova suradnja rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom Banke EU Sinergo krediti koji po povoljnijim uvjetima omogućuje kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Ovaj kreditni program Banke jedinstven je na hrvatskom tržištu te ima benefit od jamstva izdanog u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije, a njegova posebna prednost se ogleda u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja te se kreditiranje odvija uz zadužnicu i mjenice, ali bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja, ističu iz PBZ-a. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz povoljne kamatne stope. Iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

(pd)

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. PBZ (Privredna banka Zagreb d.d.)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh