Ugledni ekonomist ‘incognito’ ušetao u banku glumeći da želi stambeni kredit, evo što se dogodilo

Autor: M.G. , 20. rujan 2012. u 12:20

Richard Koo je tajvansko-američki ekonomist sa stalnim prebivalištem u Japanu, a ujedno je i glavni ekonomist japanske bankarske grupacije Nomura. Poznat je i po svojoj teoriji o tzv. ‘bilanci recesije’.

U svojoj posljednjoj bilješci, prilikom velike turneje diljem svijeta, Koo se osvrnuo na Njemačku, Japan, Španjolsku i SAD. Primjedba vezana uz bankarski sistem i stambene kredite u New Yorku koje je dao naprosto je fascinantna, navodi Business Insider.

Otkrio je kako je u New Yorku otišao u jednu lokalnu banku, glumeći da je zainteresiran za kupnju kuće kako bi dobio uvid u uvjete stambenog kreditiranja. Ističe kako se jako iznenadio kad je shvatio da je ta banka, jedna od najvećih financijskih institucija u SAD-u, u kratkom vremenu dramatično promijenila svoj stav vezan uz stambeno kreditiranje. Naime, banka se agresivno okrenula hipotekarnom kreditiranju. Iako i dalje zahtijevaju standardnu dokumentaciju, sada nekako lakše odobravaju kredite te su spremni ponuditi široku paletu raznih poticaja, ističe Koo. Dodaje kako nije uspio posjetiti i druge banke diljem New Yorka, no ukoliko se ne radi o iznimci, ovo bi mogao postati novi trend u svijetu financiranja te pružati ogromnu podršku američkom tržištu nekretnina, kaže. “Promjena stavova banaka vezano uz odobravanje kredita prva je pozitivna vijest u gospodarstvu koju sam čuo dugo vremena”, rekao je Koo.

Što se tiče ostalih zemalja, Koo je komentirao kako su Nijemci shvatili (iako to nerado priznaju) da strogost do koje su dosad držali može biti poražavajuća. Osvrnuo se i na kinesko-japanski sukob te upozorio kako bi se on mogao nastaviti i u budućnosti. Smatra i da će se gospodarsko stanje u Španjolskoj pogoršati, a Draghijev plan o kupnji obveznica od perifernih zemalja u suštini je dobar, ali malo ‘labav’.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kakav je ovo shit od clanka???? novinaru koji je ovo napisao treba sprasiti otkaz !!!!!!!

To je zapravo uvod u novu konjukturu. To su osnove a ovaj se čudi a glavni ekonomist Nomure. Pa da sam mu šef dao bi udma otkaz.

New Report

Close