Udruga za zaštitu potrošača sumnjičava prema određivanju cijene goriva “na rate”

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2009. u 15:15

Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske ocijenio je danas kako nova formula za određivanje cijene naftnih derivata, koja se može protumačiti i kao “rast cijene goriva na rate”, izaziva sumnju da će njezine posljedice nakraju biti nepovoljne za potrošače.

Potrošači su dosad shvatili da u formuli “na rate” negdje mora biti “kvaka” koja ide na njihovu štetu, ističe udruga u priopćenju kojim reagira na najavu novog Inina pravilnika po kojem će se cijene naftnih derivata utvrđivati svaki tjedan, a povećanje ili smanjenje cijene ne može biti veće od 3,5 posto tjedno. To znači da povećanje ili smanjenje cijena može biti i veće od 14 posto mjesečno, pa treba biti oprezan s uvođenjem “socijale” u cijene energenata, imajući na umu da su socijalni zahtjevi jedno, a energetski zakoni drugo, stoji u priopćenju.

Energetski zakoni reguliraju tržište i tržišne cijene, kao i javnu uslugu i reguliranu cijenu, pa udruga očekuje da će se to i provoditi, jer upravo to najviše pomaže potrošačima. Pritom Savez udruga za zaštitu potrošača podsjeća na učinke Vladine odluke o ublažavanju porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima, koja je prestala važiti 1. srpnja.

Zbog pogrešne odluke država je s desecima milijuna kuna subvencionirala stanove u kojima se ne živi, garaže, dio vikendica, potrošnju stubišta zgrada, te dobar dio onih koji imaju jeftin prirodni plin i koliko-toliko prihvatljivu cijenu toplinske energije iz distributivne mreže. O “uspješnosti” te odluke najbolje govori to što je više nitko ni ne spominje, pa se čak ni potrošače nije izvijestilo da im se od 1. srpnja obustavlja obračun popusta, tako da će im računi za struju odsad biti veći.

Udruga za zaštitu potrošača stoga se nada da “kvaka” u novoj formuli za izračun cijene naftnih derivata neće dovesti do toga da Ina poskupljuje gorivo jer ne može mijenjati cijene prirodnog plina, budući da bi to bilo nepravično i neopravdano prebacivanje tereta s jedne grupe potrošača na druge.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close