Udruga gradova zatražila izmjene Zakona o trgovini

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2009. u 15:05

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj uputila je Vladi RH zahtjev za hitnim izmjenama Zakona o trgovini, prema kojima bi gradovi i općine samostalno odlučivali o radnom vremenu trgovina na svojem području.

Trenutno uređenje radnog vremena u trgovini ne odgovara stvarnim potrebama jedinica lokalne samouprave na Jadranu, gdje turistička sezona tradicionalno počinje u dane Uskrsnog vikenda, niti potrebama i očekivanjima lokalnih vlasti i turističkih djelatnika kojima je cilj razvoj turizma i raznovrsne turističke ponude tijekom cijele godine, navodi se u priopćenju Udruge. Značajan broj gradova upravo s ciljem poticanja turističkog prometa, tradicionalno organizira događanja kulturnog, turističkog i vjerskog sadržaja u vrijeme izvan sezone. U Udruzi tvrde da ograničavanje radnog vremena trgovina nije niti u skladu s potrebama građana u lokalnim zajednicama.

Udruga gradova također smatra da je izmjena Zakona nužna u što skorijem vremenskom roku, budući da je turistički promet jedan od značajnijih čimbenika za ublažavanje recesijskih posljedica u ostalim djelatnostima. U prilog tome idu i podaci Ministarstva financija, prema kojima je promet u trgovini na malo u ovogodišnjem siječnju zabilježio pad od 13,7 posto, a ekonomski stručnjaci procjenjuju da će se taj recesijski trend i nastaviti tijekom ove godine.

Također se ističe da su gradovi u Hrvatskoj i dosad temeljem Uredbe Vlade RH i izmjena Zakona o trgovini postupali odgovorno, u skladu s iskazanim interesom i potrebama gospodarstva te mišljenjem i potrebama lokalnog stanovništva. Udruga gradova smatra da će se davanjem nadležnosti jedinicama lokalne samouprave da urede pitanje rada trgovina na malo u sve dane najbolje zadovoljiti potrebe i interesi građana, poduzetnika, turističkih djelatnika, turista i drugih zainteresiranih strana u lokalnim zajednicama.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

koji debili-u recesiji ukinuli rad trgovina nedjeljom…koje nas budale vode-to je nečuveno,samo ne znam jesu li oni stvarno ludi il se prave ludima?

New Report

Close