UBIUDR smatra da ne treba odustati od traženja izručenja Kadijevića

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2012. u 08:30

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) traži od Državnog odvjetništva RH i nadležnih institucija da, pet godina nakon raspisivanja tjeralice za generalom JNA Veljkom Kadijevićem zbog ratnih zločina protiv civila, poduzmu sve kako bi ga se izručilo Hrvatskoj i privelo pravdi.

Udruga poziva nadležne da se “probude” i poručuje da ne smiju odustati jer ratni zločin ne zastarijeva.

Kadijević je prvi u lancu zapovjedne odgovornosti za zločine koje je bivša JNA počinila protiv Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine i protiv njega su podignute čak tri optužnice zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsjeća UBIUDR. Međutim, “sve ovo vrijeme državni organi u Hrvatskoj, barem ako je suditi po onom što nije ostvareno, nisu ništa značajnije poduzeli da prvo Srbija, a potom i Rusija tog zločinca izruči”, navodi se među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik te udruge Mladen Pavković.

Udruga branitelja Podravke izražava čuđenje da ni Haaški sud “ne pokazuje neko iznimno zanimanje za izručenje jednog od najvećih ‘krvnika Balkana’, dok je s druge pak strane ta institucija i te kako bila agilna da pojedini hrvatski generali koji su među najzaslužnijima za oslobođenje Hrvatske od srpskog agresora budu uhićeni i da odgovaraju pred licem pravde”.

Veljko Kadijević, general armije JNA, bio je posljednji jugoslavenski ministar obrane, od 1988. do 1992. godine. Od 2008. je državljanin Rusije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close