U Vukovaru počela izgradnja Tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2009. u 16:10

Na ulazu u Vukovar iz pravca Vinkovaca talijanska kompanija Adriatica SPA započela je izgradnju Tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva, ukupne površine 20.000 četvornih metara, i skladišnog prostora, u čiju gradnju će Talijani uložiti oko 17 milijuna eura.

U Vukovar smo došli graditi tvornicu zbog logistike, odnosno blizine luke, željeznice i autoceste, kazao je novinarima suvlasnik Adriatice Massimo Ferro tijekom današnjeg obilaska gradilišta. To zapravo nije klasnična tvornica za proizvodnju umjetnih gnojiva, jer nije riječ o kemijskoj industriji već ćemo gotove sirovine dovoziti u Vukovar i ovdje ih paletirati, pojasnio je Ferro.

Projektom je predviđeno zapošljavanje stotinjak radnika dok će u neizravnim poslovima, vezanim za miješanje, pakiranje i prijevoz, biti zaposleno još stotinjak ljudi. Tvornica bi s probnim radom trebala početi već krajem godine, a njezin je kapacitet 500.000 tona umjetnog gnojiva godišnje, od čega je do 70 posto namijenjeno istočnoeuropskom tržištu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je kako je tvornica plod projekta Agrokovar koji je Vukovarsko-srijemska županija kandidirala, zajedno s talijanskom partnerima, za financiranje iz PHARE predpristupnog fonda.

Riječ je o projektu talijanske tvrtke Finest, u sklopu kojeg se istražuju mogućnosti spajanja talijanskih i hrvatskih tvrtki u “joint ventures” u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a provode ga talijanske regije Veneto i Puglia, Gospodarska komora Barija, Finest, Informest i Vukovarsko-srijemska županija u koordinaciji s Veleposlanstvom Hrvatske u Rimu.

Po riječima Branka Čavarovića, glavnog izvršnog direktora vinkovačkog Vibrobetona koji je izvoditelj radova, ta će tvrtka izvesti radove na gradnji tvornice u vrijednosti od oko 9 milijuna eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close