U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašena elementarna nepogoda

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2012. u 14:20
PXL

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zbog više mjesečne suše te prouzročenih velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, proglasio je danas elementarnu nepogodu za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije, izvjestio je Ured župana.

“Uspoređujući podatke Radarskog centra Gradište, koji radi u sustavu Državnog hidrometereološkog zavoda, za prvih sedam mjeseci 2012. godine s 20-godišnjim prosjekom vidljivo je da je palo značajno manje kiše nego što je prosjek za to razdbolje”, navodi se.

Također se ocjenjuje kako je osim nedostatka padalina razlog za umanjenje prinosa i proglašenje elementarne nepogode i njihov loš raspored tijekom vegetacije – izostale su u razdoblju kada su bile najpotrebnije, u vrijeme cvatnje i nalijevanja zrna i ploda. Iz Vukovarsko-srijemske županije podsjećaju poljoprivrednike da štetu na poljoprivrednim kulturama i nasadima moraju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja nepogode gradskim odnosno općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarne nepogode.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close