U Splitu otvoren Croatia Boat Show

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2010. u 16:25

Sajam nautike Croatia Boat Show otvoren je danas u Splitu, gdje će na izložbenoj površini od 100.000 četvornih metara do 18. travnja biti predstavljeno 850 proizvođača, a u moru i na kopnu izloženo je oko 190 plovila.

Ovogodišnji 12. Sajam nautike u Splitu je, prema riječima direktora tvrtke organizatora Profectus Vicenca Blagaića, oko 30 posto manji od prošlogodišnjeg zbog gospodarske krize. Otvarajući sajam državni tajnik za more Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Mario Babić je istaknuo kako hrvatski nautički turizam iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate.

“U 2009. u hrvatsko teritorijalno more uplovilo je 15.480 brodica i jahti što je 4 posto više nego 2008.. U tim jahtama i brodicama tijekom 2009. doplovilo je više od 300.000 gostiju što je za 8 posto više nego godinu dana ranije”, rekao je Babić.

Po njegovim riječima luke nautičkog turizma su u 2009. ostvarile 540 milijuna kuna prihoda što je za 11 posto više u odnosu na godinu dana ranije. Babić je najavio kako će za nekoliko dana Vladi biti upućen prijedlog zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u kojem će posebna pozornost biti posvećena izgradnji luka nautičkog turizma.

“Maksimalno će mo pojednostaviti proceduru dobijanja koncesija, posebno koncesija za produženje i dogradnju postojećih luka nautičkog turizma”, istaknuo je Babić. Podsjetio je da je Vlada prije dvije godine donijela strategiju razvoja nautičkog turizma te kazao kako je poznato “da ne cementiramo i ne miniramo nove vale, nego da postojeće luke nautičkog turizma i postojeće luke javnog prometa širimo za potrebe nautičkog turizma”.

“Ministarstvo mora će ove godine nastaviti davati potporu za izgradnju brodova, brodica i jahti. Primjerice i ove godine hrvatskim graditeljima jahti za potrebe čartera Ministarstvo mora će dati potporu od 10 posto vrijednosti trupa”, kazao je, uz ostalo, Babić dodavši da će se nastaviti projekt Nautica tako što će se “već do svibnja maksimalno pojednostaviti i na jednom mjestu upravljati svim administrativnim procesima vezanim za nautički turizam”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close