U Sloveniji 57 posto kućanstava s prihodima većim od potrebnih

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2011. u 13:35

Analiza kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Slovenije u prošloj godini pokazuje da gotovo 60 posto kućanstava ima prihode veće od potrebnih.

U 2010. godini prosječno slovensko kućanstvo raspolagalo je mjesečno s oko 1.500 eura, dok je istodobno hrvatsko kućanstvo raspolagalo s 866 eura, pokazuju istraživanja agencija GfK Slovenija i GfK Hrvatska. S druge strane, prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova odnosno potreba slovenske obitelji iznosili su u prosjeku mjesečno oko 1.260 eura, dok su u Hrvatskoj bili 1.186 eura.

Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 240 eura, a u Hrvatskoj 320 eura, pokazuje istraživanje provedeno u veljači. Prošle je godine 57 posto kućanstava u Sloveniji imalo prihode veće od potrebnih, 25 posto je pak ostvarilo prihode niže od potreba, a 18 posto točno koliko im treba. U Hrvatskoj je pak samo 9 posto kućanstava navelo da su im ostvareni prihodi bili veći od potrebnih, 11 posto je ostvarilo prihode točno koliko im treba, a čak 77 posto je, po subjektivnoj procjeni, imalo prihode niže od potrebnih.

Najviša pojedinačna stavka u slovenskom kućnom budžetu, a prisutna je u svim kućanstvima, otpada na hranu i piće i iznosi oko 274 eura. Slijedeća je mjesečna štednja u iznosu od 169 eura (kod 57 posto kućanstava koja odvajaju za štednju), što pokazuje da Slovenci vole štedjeti.

Ukupno 93 posto slovenskih kućanstava ima i mjesečne prometne troškove i to na prosječnoj razini od 129 eura. U 93 posto kućanstava troši se na odjeću i obuću po oko 90 eura mjesečno. Trošak mobilnog telefona prisutan je u 88 posto kućanstava s prosječnim iznosom od 47 eura, a fiksni telefon ima 58 posto kućanstava i na njega troše prosječno mjesečno 24 eura.

Trećina kućanstava u Sloveniji ima i troškove obrazovanja s prosjekom od 91 euro mjesečno. Na kulturu, rekreaciju, zabavu troši 80 posto kućanstava s prosječnim iznosom od 77 eura. Na kupnju trajnih dobara ulagalo je oko 72 posto kućanstava, a prosječan iznos je 74 eura mjesečno. Troškove za potrebe zdravstva ima 86 posto kućanstava s prosječnim mjesečnim iznosom od 32 eura. Iz GfK također navode da oko 36 posto kućanstava ima i troškove za duhan i cigarete i to s prosječnim iznosom od 80 eura.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve


STATISTIKA je ponekad bajka sa čudnim i nestvarnim sadržajem…..

bogami …to je onda stvarno neka neobična bajka…..
pofuk

STATISTIKA je ponekad bajka sa čudnim i nestvarnim sadržajem…..

New Report

Close