U rujnu blago povećanje cijena stanova

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2011. u 13:50

Rujan je donio blago povećanje cijena stanova i u odnosu na kolovoz cijene su porasle za 0,5 posto, pokazuju podaci portala Crozilla.com.

No unatoč pozitivnom predznaku kod promjene mjesečne cijene, u usporedbi s prošlom kao i s ranijim godinama vidljive su velike razlike, točnije pad cijena, navode iz Crozille. Na godišnjoj su razini cijene stanova pale za 2,5 posto, a u usporedbi s onima iz rujna 2009. godine, niže su za 8,7 posto, dok su u usporedbi sa istim razdobljem 2008. trenutne cijene niže za 12,4 posto. Cijene stanova na Jadranu tijekom rujna porasle su za 0,9 posto, no na godišnjoj su razini pale za 2,1 posto.



Prosječna cijena stanova u rujnu 2011. / Crozilla.com

Porast cijena na godišnjoj razini bilježi samo Pula, u kojoj su cijene stanova tijekom rujna bile 3,4 posto više no lani u istom razdoblju. Na mjesečnoj su razini tamošnje cijene pale za 0,9 posto, pa prosječna cijena jednog metra kvadratnog iznosi 1.446 eura. Od onih pulskih, za oko sto eura po kvadratu bile su niže cijene stanova u Senju, a tijekom rujna njihova je prosječna cijena iznosila 1.343 eura po metru kvadratnom.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Rijeci gdje su cijene stanova bile niže no lanjske čak 11,9 posto, te je cijena tamošnjeg metra kvadratnog tijekom rujna iznosila je 1.504 eura. Tek jedan euro niže nego prošli mjesec bile su cijene metra kvadratnog stana u Šibeniku. Jedva zamjetan pad od 0,07 posto spustio je cijene stanova na 1.449 eura po metru kvadratnom.

Najveći mjesečni porast cijena stanova iznosi 3,7 posto, a tijekom rujna zabilježen je u Zadru, pa su prosječne tražene cijene porasle na 1.611 eura. Velik porast cijena stanova na mjesečnoj razini bilježi i Dubrovnik u kojem su cijene tijekom rujna porasle za 2,9 posto, no na godišnjoj su razini pale za 3,4 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog iznosila 3.234 eura.

Cijene stanova porasle su i u Splitu, a rujanska cijena jednog metra kvadratnog iznosila je 2.137 eura, što je 0,4 posto više nego tijekom kolovoza. Osijek bilježi povećanje cijena stanova od 0,3 posto, pa je prosječna cijena jednog metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 959 eura.

Među gradovima koji bilježe porast cijena našli su se još i Varaždin i Sisak. Cijene varaždinskih stanova popele su se na 1.055 eura po metru kvadratnom, što je 1,2 posto više no u kolovozu. Stanovi u Sisku bilježe porast cijena od 1,4 posto, pa je cijena jednog metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 966 eura.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close