U ratu s bankama, Vlada će vjerojatno izgubiti

Vlada Zorana Milanovića kreće u rat s bankama kako bi i na ovaj, do sada zaštićen sektor, prebacila dio tereta krize koji je poharao hrvatsko gospodarstvo i džepove građana, piše tjednik Forum.

Međutim, gotovo je sigurno da u tome neće uspjeti, jer prema onome što tjednik neslužbeno doznaje iz visokih bankarskih krugova, financijašima ne pada na kraj pameti tek tako odustati od većine dosadašnjih pogodnosti, koje su im, unatoč recesiji, osiguravale iznimno visoku dobit i to preaktički bez ikakvog razika u davanju kredita.

Saborska zastupnica SDP-a Nadica Jelaš na saborskom Odboru za financije oštro je kritizirala ponašanje banaka za vrijeme krize. U izjavi za Forum kaže da nije usamljena u takvom razmišljanju u stranci, nego da se radi o zajedničkom stavu Kluba zastupnika SDP-a. Zalažu se za smanjivanje cijene kapitala što bi snizilo kamatne stope, ukidanje dijela naknada i niže cijene te ulazak banaka u vlasništvo posrnulih tvrtki u koje su plasirale kredite.

“Nevjerojatno je da banke ostvaruju enormne profite, a da pritom ništa ne možemo napraviti. Samo su prošle godine imale 4,7 milijarde kuna profita”, kaže Nadica Jelaš.

“Hrvatske banke okrenute su isključivo prema državi, državnim tvrtkama i građanima, dok poduzetništvo izbjegavaju”, kaže jedan Forumov sugovornik i poznavatelj banakskog sektora i nastavlja kako je banke nužno čim prije restrukturirati u tom smjeru.

(pd)

Komentari (5)
 • tomimoto
  tomimoto 12:46 29.6.2012.

  Ovo je školski primjer prodavanje magle…i zaglupljivanja i onoko zaglupljenih masa

  Pa pobogu zar su banke socijalne institucije, Caritas možda??? pa će one investirati u trulo gospodarstvo sa korumpiranim pravosuđem po kamatnoj stopi 3-4% ili će financirati državu sa 6-7% ….

  Ovo je pitanje na razini pučke škole…..

 • Ivan1902
  Ivan1902 11:12 29.6.2012.

  Vlada ima jače karte u rukama, samo treba vidjeti koliko daleko je spremna ići!

 • Moller
  Moller 11:00 29.6.2012.

  dajte napišite točno što će izgubiti Milanović, Linić, Čačić i dr.

  strane banke mogu svoj novac plasirati kome hoće, i to je dugogodišnji problem jer država se zadužuje da bi održavala svoj preskupi aparat, sjetite se samo Šukerovih zaduženja od 750 mil. kuna x 2 (3 i 4 mj.2009) po 6 % , kakav bi pored toga bio interes stranih banaka da daju kredite po 3 % i jačaju hrvatsko gospodarstvo koje im postaje konkurencija.

  Ako tome dodamo da je Šuker tjedno trošio 20 kg poklonjenog mesa jasno je o kome i čemu se taj brinuo, te bi bilo dobro odmah provjeriti kod Linićevog mesara kakvo je danas stanje naših državnih financija

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!