U prvoj polovici godine broj prijevremenih mirovina u RH viši za 76 posto

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2010. u 13:00

Na jednog korisnika mirovine dolazi 1,28 zaposlenika

U prvoj polovici 2010. godine broj novih korisnika prijevremenih starosnih mirovina porastao je u odnosu na isto razdoblje lani za 76 posto, navodi se u analizi utjecaja mirovinskog sustava i gospodarske krize što ju je danas objavio Institut za javne financije, na temelju podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Na temelju podatka o velikom rastu prijevremenih umirovljenika, autorica analize mr. Marijana Buđan zaključuje da se takvim umirovljenjem “rješava” višak zaposlenih u Hrvatskoj, odnosno da raniji odlazak u mirovinu često nije svojevoljna odluka radnika. Ujedno se dodaje kako je u prvih šest mjeseci ove godine u sustavu međugeneracijske solidarnosti zabilježen najniži omjer broja osiguranika i umirovljenika od 1990. godine, jer na jednog korisnika mirovine dolazi svega 1,28 zaposlenika.

Tijekom 2009. broj umirovljenika povećao se za ukupno dva posto, a među njima najviše je porastao broj prijevremeno umirovljenih (20 posto), zatim korisnika najnižih mirovina prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji (35 posto) te broj invalidskih mirovina u kategoriji koja obuhvaća hrvatske branitelje, vojsku i Hrvatsko vijeće obrane (13 posto).

U analizi se ističe kako u sustavu ima ukupno 323 tisuće invalidskih mirovina te da oni čine 27 posto ukupnog broja korisnika mirovina. Istodobno, krajem 2009. samo je 18 posto korisnika starosnih mirovina ostvarilo mirovinski staž od 40 i više godina.

Zbog većeg broja umirovljenika, rashodi mirovinskog fonda povećali su se lani za 1,6 milijardi kuna i dosegnuli 34,4 milijarde. Kako su prihodi od doprinosa pali za 316 milijuna kuna, jaz između prihoda i rashoda povećao se za 16 posto u odnosu na 2008 i dosegnuo 14,6 milijardi kuna.

U analizi se zaključuje da je hrvatski mirovinski sustav godinama korišten kao mehanizam rješavanja socijalnih i gospodarskih problema, te da će predložene mjere dosta sporo ispravljati činjenicu da na jednog umirovljenika dolazi skoro samo jedan zaposlenik.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close