U listopadu nastavljen pad zaliha u industriji

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2010. u 10:30

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju listopada bile su manje za 10 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Tako je u listopadu sedamnaesti mjesec zaredom nastavljeno smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini pak, u listopadu u odnosu na rujan ove godine, zalihe su veće za 3,5 posto. U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini zalihe su na kraju listopada ove godine bile manje za 10,4 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini, prema listopadu 2009. godine, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima smanjene u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 15,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,4 posto te energije za 6,5 posto. Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda povećane za 20,1 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini u rudarstvu i vađenju smanjene za 9 posto, a u prerađivačkoj industriji za 10 posto. Unutar prerađivačke industrije, zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju listopada bile su manje za 24,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, a u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (koje u industriji imaju udio od 11,3 posto) smanjene su za 7,5 posto.

Značajan pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji odjeće, za 12,1 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za čak 34,9 posto, pokazuju statistički podaci. Nekoliko je djelatnosti zabilježilo znatan porast zaliha gotovih proizvoda na godišnjoj razini, pa su primjerice zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda krajem listopada ove godine bile za 56,7 posto veće nego krajem listopada lani, a u proizvodnji tekstila veće su za 42,2 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close