U Kini porasla minimalna plaća

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2011. u 12:40

Troškovi rada u Kini rastu, pokazali su danas objavljeni službeni podaci, pa je tako minimalna plaća na kraju rujna bila viša za 21,7 posto.

Prosječna minimalna plaća u većem dijelu zemlje porasla je za 21,7 posto na kraju rujna, izvijestilo je ministarstvo ljudskih resursa i socijalne sigurnosti. Njezin rast nije spriječilo ni usporavanje gospodarskog rasta u režiji Pekinga koji time nastoji zaustaviti inflaciju. Zbog viših troškova rada Kina bi mogla izgubiti status jedne od najjeftnijih zemalja za proizvodnju u svijetu.

Prema studiji konzultantske tvrtke KPMG, taj trend najviše ide na ruku Indoneziji i Bangladešu kamo se pojačano seli proizvodnja donedavno locirana u Kini. Kineski službeni podaci obuhvaćaju 21 kinesku pokrajinu i regiju od njih ukupno 31, navode u ministarstvu. Grad Shenzhen, smješten u blizini Hong Konga, jamči najvišu minimalnu mjesečnu plaću od 1.320 juana (207 dolara). Peking pak nudi najbolje satnice u visini 13 juana (dva dolara).

Povećanje minimalne plaće u skladu je s kineskim naporima da se poveća kupovna moć i potrošnja domaćinstava. KPMG je priopćio da su razine minimalnih plaća u Kini četiri puta više nego u drugim zemljama južne i jugoistočne Azije. U KPMG-u ipak vjeruju će Kina uspješno braniti svoju poziciju zahvaljujući produktivnosti i infrastrukturi. Azijski gigant i dalje zauzima vodeću poziciju u proizvodnji elektronike i namještaja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close