U Kini će do 2015. niknuti 70 novih aerodroma

Autor: Nikolina Buljan , 11. lipanj 2012. u 15:45

Prvi čovjek Kineske uprave za civilni aviopromet, Li Jiaxiang najavio je na ovogodišnjem Svjetskom summitu zračnoga prometa u Pekingu kako Kina namjerava u slijedeće tri godine izgraditi 70 novih aerodroma i proširiti stotinu već postojećih.

Prema njegovim riječima, u istom tom razdoblju, avioprijevoznici će u Kini godišnje kupovati i do 300 novih aviona, što će ukupno značiti da će do 2015. godine Kina imati 4 700 aviona i 230 aerodroma.

Kako piše The Telegraph, odluka o snažnoj ekspanziji avioprometa u Kini donesena je nakon što je Tony Tyler čelnik IATA-e (Internacionalnog udruženja za zračni promet) predvidio da će avio industrija u azijsko- pacifičkoj regiji u 2012. zabilježiti upola lošije rezultate nego u 2011. godini. Prema Tylerovim predviđanjima ova regija ostavrit će samo dvije milijarde dolara prometa, a za pad brojki kriv je porast cijene goriva i kriza u eurozoni. Iako je gorivo skupo, od siječnja je cijena mlaznog goriva pala za osam posto, ali Tyler tvrdi, to također nije dobro.

“To zrakoplovnim kompanijama donosi naizgled olakšanje, međutim, pad cijene goriva je u izravnoj vezi s padom cijene nafte, a to znači da je pala ukupna potražnja, pa bi ta opća platežna suša mogla najprije pogoditi zrakoplovstvo kao dio života kojega je se na trenutak lako odreći ”, smatra Tyler.

Ipak kineski avio prijevoznici odnose pola ukupne prošlogodišnje globalne dobiti u zrakoplovstvu, iako im predviđanja i statistike za sada ne donose previše radosti za budućnost. Naime, rast avioprometa u Kini je usporen kao i ekonomski rast zemlje koja je u prvom kvartalu 2012. godine zabilježila pozitivni pomak od 8,1 posto, što je najsporiji tempo rasta u zadnje tri godine.

Inače, domaćin ovog dvodnevnog skupa u Pekingu je Air China, a očekuje se dolazak 650 sudionika tj. svih onih koji u svjetskom zrakoplovstvu nešto znače.

Komentirajte prvi

New Report

Close