U IGH će biti zadovoljni dobiju li 120 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 01. lipanj 2012. u 08:00

Doznajemo da će u kolateral najvjerojatnije ući poslovna zgrada Instituta IGH u Splitu koja navodno vrijedi oko sedam milijuna eura

Institut IGH danas će objaviti poziv ulagačima na kupnju konvertibilnih obveznica kompanije. Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, vodstvo se nada da će ulagači upisati barem 120 milijuna kuna. “Sve iznad upisanih 100 milijuna kuna je super. Ako se upiše 120 milijuna, to bi bilo sjajno”, rekao nam je u telefonskom razgovoru naš izvor koji nije želio da ga imenujemo.

Iako je Glavna skupština prošloga tjedna dala suglasnost da iznos izdanja konvertibilnih obveznica može biti najviše 195 milijuna kuna, a imajući u vidu rezultate nedavno provedene dokapitalizacije, najveći mogući iznos izdanja obveznica po zakonu u tom slučaju može biti 175 milijuna kuna. No čini se kako Jure Radić i vodeći ljudi u Institutu IGH nemaju nerealna očekivanja i spuštaju ljestvicu očekivanoga upisa obveznica na 120 milijuna. Budući da će se 30 posto izdanja obveznica za pet godina moći zamijeniti za dionice, to bi značilo da će 2017. investitori moći konvertirati oko 36 milijuna kuna vrijednih obveznica. Stoga kada budu mijenjali obveznice za dionice, a to će moći učiniti za 760 kuna po komadu, investitori će te godine moći dobiti 47.300 novih dionica, ako se, naravno, ostvari želja da se upiše 120 milijuna kuna obveznica. U trenutku pisanja ovoga članka u Institutu IGH još su trajali sastanci o visini prinosa na obveznicu, stoga konkretni postotak nije bio poznat do zaključenja broja. No zna se da kompanija za konvertibilne obveznice jamči nekretninama. Doznajemo da će u kolateral najvjerojatnije ući IGH-ova poslovna zgrada u Splitu koja navodno vrijedi oko sedam milijuna eura. Što upisani broj obveznica bude veći, to će u kolateral ući i ostale nekretnine, kaže nam naš izvor. Na Glavnoj skupštini pozvani su i vlasnici komercijalnih zapisa Instituta IGH da ih zamijene za obveznice. Hoće li tri banke (Raiffeisen, Erste i PBZ) koje drže 44,59% tog izdanja zapisa vrijednog 11,1 milijun eura, kao i ostali vjerovnici konvertirati zapise za obveznice, nije poznato jer, kako kaže naš izvor, pregovori još traju. U kompaniji navodno smatraju da je obveznica puno bolji instrument od postojećih zapisa jer je kolateralizirana i daje mogućnost konverzije za dionice za pet godina. Poziv za investitore kratko će trajati jer obveznice moraju biti izdane najkasnije u srijedu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa ništa, možemo poželjeti samo sreću u prodaji obveznica.

New Report

Close