U Hrvatskoj i BiH sve popularniji “pametni” telefoni

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2011. u 11:55

Udjel “pametnih” mobilnih telefona na tržištima Hrvatske i BiH trenutačno iznosi 15,5 posto i veći je nego u državama regije središnje i istočne Europe koje su članice EU-a, pokazuje istraživanje njemačke agencije GfK.

Među petnaest država u kojima je istraživanje provedeno u razdoblju od svibnja do srpnja na vrhu je Slovenija, u kojoj smartphone uređaje posjeduje 27,6 posto korisnika mobilne telefonije, prenose banjalučke Nezavisne novine. Slijedi Turska s udjelom pametnih telefona od 23,7 posto, a na dnu ljestvice je Rumunjska s udjelom od 8,4 posto.

Na petom i šestom mjestu su Hrvatska i BiH, u kojima smartphone koristi po 15,5 posto pretplatnika neke od mreža mobilne telefonije. Prema tim rezultatima u Hrvatskoj i BiH svaki šesti korisnik posjeduje neki od smartphone uređaja. Manji broj smartphone uređaja u uporabi je u Češkoj, Slovačkoj, Estoniji i Litvi. Iz BH Telecoma objavljen je podatak kako je samo taj operater od početka godine do danas prodao 17 tisuća smartphone uređaja. Tamo očekuju kako će taj broj do kraja godine biti dvadeset tisuća prodanih smartphonea.

GfK podsjeća kako karakteristike “pametnih” telefona privlače mlađu publiku koja je veoma atraktivna za reklamnu industriju. Riječ je o korisnicima kojima smartphone koristi za pristup bežičnom internetu odnosno društvenim mrežama. Prema nekim procjenama do kraja godine broj korisnika “pametnih” telefona na svijetu povećat će se do 627 milijuna odnosno nešto više od 12 posto aktivnih SIM kartica. Do 2015. predviđe se pak dramatična ekspanzija tržišta smartphone uređaja pa bi ih tada u uporabi moglo biti do milijardu i pol.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close