U Göteborgu osnovana Hrvatsko-švedska trgovinska komora

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2010. u 17:20

U Göteborgu je danas osnovana Hrvatsko-švedska trgovinska komora s ciljem osnaživanja razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatsko-švedska trgovinska komora osnovana je na inicijativu nekoliko švedskih poslovnih ljudi hrvatskih korijena te uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, a za predsjednika je izabran je Robert Jukić, osnivač tvrtke CBN iz Göteborga, navodi se u priopćenju. Kako se ističe, na osnivačkom je skupu posebno istaknuta potreba da se kroz tu inicijativu pokuša ujednačiti nesrazmjer u izvozu i uvozu između dviju zemalja i to u najvećoj mjeri putem švedskih ulaganja u Hrvatsku te kroz partnerstva u sektorima gospodarstva od interesa za obje zemlje.

U tu će svrhu Hrvatsko-švedska komora poticati uspostavljanje kontakata između poslovnih subjekata te svojim članovima i drugim zainteresiranim tvrtkama pružati i poslovne informacije o potencijalnim partnerima. U suradnji sa švedskim partnerima predviđeno je održavanje seminara u Hrvatskoj o specifičnostima poslovanja na švedskom tržištu koji će biti namijenjen potencijalnim hrvatskim izvoznicima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski robni izvoz u Švedsku lani je iznosio 45,49 milijuna američkih dolara, što je 35 posto manje nego 2008. godine, dok je iz Švedske uvezeno robe za 195,6 milijuna dolara, ili 40,2 posto manje. Po podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja švedskih gospodarstvenika u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja rujna prošle godine iznosila su 210,7 milijuna eura.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close