U dva dana 13 tisuća tvrtki platilo doprinose

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2012. u 10:35

Prema sve sudeći, Vladina je Uredba po kojoj nema isplate plaća bez plaćanja doprinosa već rezultirala povoljnim učincima te se u samo u dva radna dana njezine primjene broj poduzeća koja svojim radnicima ne plaćaju doprinose smanjio za skoro 30 posto, izvještava Novi list.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je kako je u ponedjeljak na popisu poduzeća koja redovito ne uplaćuju doprinose bilo 45 tisuća tvrtki, dok je u srijedu na popisu bilo čak 13 tisuća poduzeća manje, odnosno njih 32 tisuće. Ministrova prijetnja blokadom svih računa u slučaju neisplate doprinosa, očito je poduzetnike natjerala da ispune svoju obvezu prema državi.

Podaci o točnom broju radnika kojima su u ta dva dana plaćeni doprinosi nisu poznati, ali procjenjuje se da se radi o više od 30 tisuća ljudi.

Linić je uplatu doprinosa naveo kao primjer da analitičari, koji kritiziraju Vladu jer je Hrvatska ponovno u recesiji, ipak ne gledaju vladine poteze i program u cijelini nego se drže brojki kao statističari. No, ministar ne bježi od realnosti jer brojke pokazuju negativne trendove i svjestan je recesije koja je zahvatila Hrvatsku.

“Hrvatska je u teškoj krizi i recesiji, no Vlada je i dalje optimistična da će u drugoj polovici godine krenuti investicije i početak gospodarskog oporavka, izjavio je ministar Linić.

Ministar je i izrazio žaljenje jer analitičari ne vjeruju vladinom programu, a zamjera i gospodarstvenicima, koje je Vlada svojim odlukama rasteretila za tri milijarde kuna, a unatoč tome se nitko od njih ne pokreće već svi samo čekaju da Vlada nešto poduzme.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close