U drugom kvartalu zaustavljen oporavak mađarskog gospodarstva

Autor: Marko Mršić , 08. rujan 2010. u 11:00

Oporavak mađarskog gospodarstva zaustavljen je u drugom ovogodišnjem tromjesečju jer rast izvoza nije kompenzirao negativni utjecaj oštrih mjera štednje, što je prigušilo domaću potražnju.

Mađarski BDP nije se mijenjao u promatranom periodu u odnosu na prvo tromjesečno razdoblje kada su gospodarske aktivnosti porasle za 0,6 posto, objavio je danas statistički ured iz Budimpešte. Na godišnjoj razini u drugom je kvartalu ostvaren gospodarski rast od 1 posto, dok je u prva tri mjeseca ove godine BDP porastao za 0,1 posto. Mađarska, inače prva zemlja članica Europske unije koja je primila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, provodi program rezanja javne potrošnje kako bi zadovoljila uvjete koja joj je kod davanja kredita postavio zajmodavac iz Washingtona.

Mjere štednje odražavaju se na cjelokupno gospodarstvo. Tako je u drugom kvartalu poljoprivredna proizvodnja na godišnjoj razini potonula 13,6 posto, a građevinski sektor je zabilježio još veći, 14,1-postotni pad. Aktivnosti u uslužnom sektoru su se smanjile 0,2 posto. Industrijska proizvodnja je u istom razdoblju porasla 10,4 posto.

Mađarska središnja banka prognozirala je rast BDP-a u ovoj godini od 0,9 posto, dok u 2011. očekuje povećanje gospodarskih aktivnosti od 2,8 posto. U prošloj godini mađarski se BDP stegnuo 6,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close